{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svi bh. građani koji traže azil u Belgiji bit će vraćeni

F
22.9.2011. u 13:41
0
5
Svi bh. građani koji traže azil u Belgiji bit će vraćeni
0
Svi bh. građani koji traže azil u Belgiji bit će vraćeni
Šef diplomatskog Ureda Ambasade Belgije u Bosni i Hercegovini, u ime Vlade Belgije, kazao je da je alarmantno povećanje broja osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine u Belgiju, tražeći azil, zabrinjavajući i ozbiljan problem.
Naime, kako se ističe u saopćenju Ambasade Belgije u BiH, u posljednjim sedmicama, došlo je do oštrog povećanja zahtjeva bh. građana za azil u Belgiji konkretno iz Modriče, Odžaka i Gradačca, kao i iz Brčko Distrikta.

Ministar vanjskih poslova Belgije i državni tajnik za migracije i azil naglasili su da Belgija ne daje status izbjeglicama na temelju ekonomskih razloga.

"Glasine o tome da tražitelj azila u Belgiji dobija mjesto za boravak, posao i određeni iznos novca su apsolutno neistinite", tvrde u saopćenju.

Pojasnili su da tražitelji azila ne primaju novac, te su smješteni u kolektivnim centrima zatvorenog tipa, primaju samo obroke dok im se zahtjev obrađuje, ali i da nemaju pravo na rad.

"Ljudi su žrtve dezinformacija i vrlo je važno da se građani obavijeste da ne postoji nikakva šansa za dobivanje azila u Belgiji i da će svi biti vraćeni u Bosnu i Hercegovinu", rečeno je u saopćenju.

Liberalizacijom viznog režima u BiH, građani su dobili mogućnost da putuju turistički u Schengen prostor, a građani koji putuju u Belgiju ne mogu tražiti azil.

Diplomatski ured ambasade Belgije u BiH navodi da će ovakvo ponašanje ugroziti i imati loše konsekvence za trend bezviznog režima koje BiH ima danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: