Ambasada Belgije u BiH
0

Svi bh. građani koji traže azil u Belgiji bit će vraćeni

FENA
Šef diplomatskog Ureda Ambasade Belgije u Bosni i Hercegovini, u ime Vlade Belgije, kazao je da je alarmantno povećanje broja osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine u Belgiju, tražeći azil, zabrinjavajući i ozbiljan problem.

Naime, kako se ističe u saopćenju Ambasade Belgije u BiH, u posljednjim sedmicama, došlo je do oštrog povećanja zahtjeva bh. građana za azil u Belgiji konkretno iz Modriče, Odžaka i Gradačca, kao i iz Brčko Distrikta.

Ministar vanjskih poslova Belgije i državni tajnik za migracije i azil naglasili su da Belgija ne daje status izbjeglicama na temelju ekonomskih razloga.

"Glasine o tome da tražitelj azila u Belgiji dobija mjesto za boravak, posao i određeni iznos novca su apsolutno neistinite", tvrde u saopćenju.

Pojasnili su da tražitelji azila ne primaju novac, te su smješteni u kolektivnim centrima zatvorenog tipa, primaju samo obroke dok im se zahtjev obrađuje, ali i da nemaju pravo na rad.

"Ljudi su žrtve dezinformacija i vrlo je važno da se građani obavijeste da ne postoji nikakva šansa za dobivanje azila u Belgiji i da će svi biti vraćeni u Bosnu i Hercegovinu", rečeno je u saopćenju.

Liberalizacijom viznog režima u BiH, građani su dobili mogućnost da putuju turistički u Schengen prostor, a građani koji putuju u Belgiju ne mogu tražiti azil.

Diplomatski ured ambasade Belgije u BiH navodi da će ovakvo ponašanje ugroziti i imati loše konsekvence za trend bezviznog režima koje BiH ima danas.