vijesti
1

Ponovo uvođenje pograničnih kontrola u EU?

SRNA
Zemlje EU dobit će od početka naredne godine mogućnost da obnove pograničnu kontrolu unutar svojih granica s ciljem zaustavljanja velikog talasa migranata.

Riječ je o pokušaju da se migranti, prije svega iz Afrike i sa Bliskog istoka, gdje se sada odvijaju dramatični događaji usljed "arapskog proljeća", spriječe da "preplave" EU.

Politički analitičari smatraju da Zapad tako plaća cijenu svoje politike - "izvoza demokratije".

Evropski političari su u većini oduševljeno podržali seriju nemira, koji su slamali dugogodišnji poredak u arapskom svijetu, smatrajući da će "arapsko proljeće“ biti nešto poput praške "plišane revolucije".

Kasnije nisu priznali svoje greške, pa tako i nisu u mogućnosti da ih isprave. U međuvremenu, imigracioni pritisak na Evropu raste.

Globalni razlozi sve većeg emigrantskog talasa su i ekonomska kriza i nezaposlenost, koja je njen prateći faktor.

Tu su i regionalni sukobi na jugoistoku evropskih granica. Oni su u EU doveli imigrante.

Oni dolaze prvo u Tursku, iz Turske u Grčku, iz Afrike u Italiju, pa u Španiju, a zatim se šire po cijeloj Evropi.

Prema pravilu, ti ljudi dobijaju nekakav posao, imaju nekakav status. Oni dobijaju novac, socijanu pomoć. Ako se nalaze u kampovima za izbjeglice, tamo im daju hranu i izdržavaju ih. Imigranti skupo koštaju EU.

Zato evropske zemlje pokušavaju da ograniče broj ilegalnih imigranata.

U "distribuciju" ulaze ne samo izbjeglice iz Afrike, nego i iz istočne Evrope.

Ali, kao što je uvijek slučaj sa siromašnim "rođacima", i prema njima se odnose sa prezirom.

Od trenutka uvođenja bezviznog režima broj građana balkanskih zemalja koji žele da dobiju azil u zapadnoj Evropi porastao je nekoliko puta.

Jasno je da to Evropljanima nikako ne odgovara. Zato je EU spremna da uvede još jednu mjeru, osim unutrašnje pogranične kontrole – mogućnost obustavljanja ili čak ukidanja bezviznog režima prema trećim zemljama.