vijesti
0

Nović: Ukidanje bezviznog režima bila bi tragedija

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Za građane BiH i zemalja u regionu bila bi velika tragedija ako bi se kojim slučajem ukinuo bezvizni režim, izjavio je danas novinarima u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, zamoljen za komentar posljednjih upozorenja iz Brisela zbog povećanog broja lažnih azilanata iz BiH, što bi moglo ugroziti bezvizni režim.

"Mislim da bismo tada došli na potpunu crnu listu u Evropi i svijetu, i ne vjerujem da bismo se u narednih pet do deset godina vratili na bezvizni režim", upozorio je Nović.

Kada je riječ o BiH, Nović kaže da se "mora reći da je sve ozbiljno".

"Ozbiljno je kada nam prijete i kada nam govore da će nam ukinuti viznu liberalizaciju. Građane ne treba s jedne strane plašiti, ali s druge strane ni previše odobrovoljavati i misliti da je to bespotrebno upozorenje", kazao je on.

Nović naglašava da Evropa neće gledati blagonaklono na azilante koji dolaze iz BiH i zemalja u okruženju i na taj način ugrožavati sistem koji već godinama funkcionira.

Naveo je da su sastanci koje je imao tokom svog posljednjeg boravka u Briselu, kada je razgovarao s jednim brojem ministara kako zemalja članica EU tako i zapadnog Balkana, zorno ukazivali na potrebu da BiH poduzme dodatne mjere da bi se spriječio veliki broz azilanata iz BiH.

Nović smatra da je ovo pitanje koje treba ozbiljno razmotriti unutar BiH, a to znači da civilni sektor, nevladine organizacije, organi sigurnosti i drugi sjednu i zajednički dodatno edukativno pomognu građanima BiH o tome kako treba da se ponašaju u inozemstvu.

"Nije korisno niti dobro prebacivati odgovornost jedni na druge - govoriti da se azilanti iz Srbije, Hrvatske ili neke druge zemlje lažno predstavljaju kao državljani BiH. Trebamo stvari posmatrati regionalno, jer je zajednički interes zemalja u regionu da imamo bezvizni režim", rekao je on.

Na kraju je, također, apelirao na bh. parlamentarce da ne rješavaju ad hoc problematiku zakona o identifikacionim dokumentima.

"To je jedan paket koji daje apsolutnu sigurnost građanima BiH, jer je ključno za svaku zemlju da kvalitetno riješi identifikaciona dokumenta. Igrati se zakonima u parlamentu nije korektno. U najmanju ruku, bez valjanih obrazloženja, nije ni prihvatljivo", upozorio je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.