Evropska komisija potvrdila
0

Brisel ipak razmatra ukidanje bezviznog režima

SRNA
Evropska komisija potvrdila je danas da bi za građane Bosne i Hercegovine mogao ponovo biti uveden vizni režim, zbog velikog priliva azilanat u evropske zemlje od novembra 2010. godine, objavio je internet portal Euractiv.

"Treba da bude jasno da, ukoliko neke zemlje zapadnog Balkana ne budu ispunjavala svoje obaveze i na odgovarajući način i brzo ne odgovore na zabrinutost evropskog bloka po pitanju povećanja broja neosnovanih zahtjeva za azil, moguće je da će biti ugrožen uspjeh uspostavljanja bezviznog režima", rekao je Michele Cercone, portparol komesara EU za unutrašnja pitanja Cecilije Malmström.

On je rekao da je Malmströmova 20. septembra poslala pismo ministrima unutrašnjih poslova BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore i Makedonije, u kojem je od njih zatražila da obavijeste Evropsku komisiju o praktičnim mjerama koje su preduzeli za rješavanje pitanja povećanog broja azilanata u zemlje EU.

Ona je izrazila nadu da će sadašnja situacija biti riješena na adekvatan način i bez odlaganja i pozvala na punu podršku i uključenost zemalja zapadnog Balkana kako bi se izbjegao negativan razvoj događaja, čime bi bio ugrožen, inače, uspješan proces.

Cercone je potvrdio da Brisel pažljivo prati problem porasta azilanata iz BiH od uvođenja bezbiznog režima u novembru 2010, navodeći da je taj problem naročito izražen u Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Luksemburgu.

On je ponovio da je uspostavljanje bezviznog režima jedan od najvećih uspjeha u evropskoj integraciji zapadnog Balkana i da je Malmströmova lično za podršku procesu ukidanja viza.

"Ona je zbog toga izrazila veliku zabrinutost zbog povećanja neosnovanih zahtjeva za azil u EU, koje su predali državljani BiH i drugih država zapadnog Balkana", rekao je on. 
Cercone je dodao da je predstojeći Forum ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU - Zapadni Balkan u Ohridu 3. i 4. oktobra pružiti šansu za razgovore o ovom pitanju.