{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani BiH ni po kojem osnovu ne mogu dobiti azil

S
26.9.2011. u 10:38
0
28
Građani BiH ni po kojem osnovu ne mogu dobiti azil
0
Građani BiH ni po kojem osnovu ne mogu dobiti azil
Svi pokušaji građana BiH da zatraže azil u zemljama Evropske unije unaprijed su osuđeni na neuspjeh, istaknuto je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Zbog povećanog broja građana BiH koji u zemljama EU traže azil Ministarstvo sigurnosti BiH upozorilo je da su time prekršene odredbe koje je BiH prihvatila prilikom stupanja na snagu bezviznog režima.

Istaknuto je da građani BiH ni po kojem osnovu ne mogu dobiti azil u zemljama EU.

"Primamljive i lažne ponude pojedinaca i organizacija za organizovanjem putovanja i dobijanje azila u zemljama Evropske unije su samo kriminalna aktivnost kroz koju neki žele ostvariti nezakonitu zaradu. Građani koji prihvate takve ponude na kraju će samo pretrpjeti štetu i biti izloženi kaznenim mjerama Evropske unije i zabranama ponovnog ulaska na duži period", saopćeno je iz Ministasrstva sigurnosti BiH.

Građani BiH su upozoreni da ne prihvataju ponude za dobijanje azila i da ne prihvataju biti dio kriminalnih aktivnosti, jer će snositi krivičnu, materijalnu i moralnu odgovornost, a uz to stvoriti neprijatnosti ostalim građanima BiH i narušiti ugled naše zemlje.

"U cilju sagledavanja stanja na terenu i pronalaženja rješenja koja će prevenirati buduća nepoštivanja pravila bezviznog režima i organizovanog kršenja njegovih pravila, te uključivanja lokalnih vlasti u rješavanje problema, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović posjetit će sutra, 27. septembra, općine Modriča, Gradačac i Odžak gdje će razgovarati sa predstavnicima lokalnih vlasti i zajednica iz kojih je veći broj građana otputovao u zemlje Evropske unije i zatražio azil", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Podsjetimo, Evropska komisija potvrdila je danas da bi za građane Bosne i Hercegovine mogao ponovo biti uveden vizni režim.

"Treba da bude jasno da, ukoliko neke zemlje zapadnog Balkana ne budu ispunjavala svoje obaveze i na odgovarajući način i brzo ne odgovore na zabrinutost evropskog bloka po pitanju povećanja broja neosnovanih zahtjeva za azil, moguće je da će biti ugrožen uspjeh uspostavljanja bezviznog režima", rekao je Michele Cercone, portparol komesara EU za unutrašnja pitanja Cecilije Malmström.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: