{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: "Akcija bh. vlasti u vezi sa azilom zaslužuje pohvalu"

F
7.10.2011. u 14:22
0
4
Daviddi: "Akcija bh. vlasti u vezi sa azilom zaslužuje pohvalu"
0
Daviddi: "Akcija bh. vlasti  u vezi sa azilom zaslužuje pohvalu"
Evropska komisija je pozdravila trenutnu akciju koju poduzimaju vlasti Bosne i Hercegovine u odnosu na sve veći broj neutemeljenih zahtjeva za azil u nekim zemljama šengenskog prostora od ljudi koji tvrde da su iz Bosne i Hercegovine, izjavio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi.
Službe Komisije odmah su se povezale s nadležnim bh. tijelima i organizirani su sastanci u kontekstu Mehanizma za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima (PVLMM).

Bilateralne konsultacije su održane prošle sedmice u Briselu, a regionalni sastanak visokih dužnosnika 5. oktobra.

U okviru Mehanizma za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima, tim eksperata zemalja članica Unije i Evropske komisije će boraviti u Bosni i Hercegovini između 10. i 14. oktobra da bi procijenio konzistentnost i održivost provođenja reformi koje je usvojila Bosna i Hercegovina u vezi sa zahtjevima vizne mape puta.

Istovremeno, očekuje se da će eksperti imati konstruktivnu ulogu u vezi s mjerama koje je usvojila Bosna i Hercegovina da bi se na brz i efikasan način izborila s povećanim brojem neosnovanih zahtjeva svojih državljana za dobijanje azila u šengenskim zemljama, saopćeno je.

Kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere su neophodne da bi se riješili ti slučajevi.

"Može se pohvaliti spremnost koju su do sada pokazale vlasti Bosne i Hercegovine u dijalogu s Evropskom komisijom te u bilateralnim kontaktima sa članicama EU u kojima je vidljiv taj problem.

Evropska komisija je uvjerena da će pod budnim nadzorom ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, Radna grupa BiH koja je zadužena za Mehanizam za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima istrajati u preduzimanju neodložnih mjera da bi se izborili s bilo kakvom zloupotrebom sistema i koja može ugroziti sveukupnu uspješnost vizne liberalizacije.

Službe Evropske komisije očekuju da će doprinos predstavnika BiH zasigurno pomoći u postizanju uspješnosti posjete delegacije eksperata sljedeće sedmice, u interesu svih građana BiH i EU”, saopćeno je iz Evropske komisije.

Pružanje ažuriranih informacija o najnovijim zbivanjima odvija se u okviru Mehanizma za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima, koji koordinira Evropska komisija.

“Vizna liberalizacija nesumnjivo je zbližila Evropsku uniju i zemlje zapadnog Balkana. Nakon uvođenja kratkoročnih putovanja bez viza u područje Schengena za građane iz Bosne i Hercegovine, jasno je da su kontakti medju ljudima poboljšani.

Od decembra 2010. većina građana BiH koji su imali koristi od novog bezviznog režima bili su bona fide putnici, u skladu s prilikama i duhom procesa liberalizacije viznog režima: turizam, poslovne prilike i kulturne razmjene su lakše. Budući da su bezvizna putovanja proširena na zemlje zapadnog Balkana, negativna pojava je također primijećena - građani iz regije su podnijeli znatan broj neutemeljenih zahtjeva za azil u nekim zemljama Schengena.

Najnoviji podaci o zahtjevima za azil, međutim, potvrđuju i porast broja ovih zahtjeva od osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine.

O ovom pitanju se raspravljalo na ministarskom sastanku o pravosuđu i unutrašnjim poslovima EU/zapadni Balkan, održanom u Ohridu 3. i 4. oktobra ", rekao je Renzo Daviddi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: