Bakir Dautbašić za Sarajevo-x.com
0

Imidž BiH je narušen, ali bezvizni režim nije ugrožen

Piše: N. Jamaković
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
Nikakvo zvanično upozorenje nije stiglo iz Brisela i bezvizni režim za bh. građane nije ugrožen, rekao je za Sarajevo-x.com šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

Ovakav odgovor Dautbašić je dao nakon što su se pojavile takve informacije, i to "zato što se veliki broj lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije (već se spominje brojka od 40.000 takvih ljudi) predstavljaju kao naši državljani nakon što unište svoje dokumente". Motivi su im jasni, kao naši državljani ostaju mjesec-dva duže u inostranstvu, jer je procedura deportacije za Makedoniju i Srbiju brža nego za našu zemlju, kaže Dautbašić, dodavši kako on ne bi komentarisao brojku od 40.000 takvih azilanata, "jer to nisu naši podaci, niti to ima veze sa nama".

"Prema našim podacima, od uvođenja bezviznog režima za naše građane, u zemljama EU pojavilo se oko 400 lažnih azilanata koji su državljani BiH. Problem je međutim što ih se u zadnjih mjesec samo u Belgiji pojavilo 70, zbog čega ćemo poduzeti mjere prevencije, pojačati kontrolu na granici, dok će policija svakako ispitati ko je tim ljudima rekao da ih u Belgiji čeka blagostanje. Mislim da tu imaju upliva određene kriminalne grupe koje im uzimaju novac. Po dolasku tamo oni bivaju smješteni u jako skromne sobe zajedno s ljudima iz afričkih zemalja u kojima bjesni rat", kaže Dautbašić za Sarajevo-x.com.

On, međutim, dodaje kako u Ministarstvu sigurnosti BiH već nekoliko mjeseci imaju saznanja o tome da se lažni azilanti iz Srbije i Makedonije predstavljaju kao naši državljani, te su o tome obavijestili i nadležnu agenciju za zaštitu granica EU.

"Mi protiv te pojave ne možemo ništa više poduzeti od onog što smo ovim obavještenjem nadležnoj agenciji već učinili. Međutim, imidž BiH je narušen zbog ovih 70 lažnih azilanata u posljednjih mjesec u Belgiji, zbog čega ću ja za nekoliko dana u Brisel, kako bih nadležne upoznao s mjerama koje poduzimamo. Znate, Evropska unija kad smo mi u pitanju 'puše u hladno', ali mi ćemo učiniti sve da se broj lažnih azilanata koji su naši državljani ne povećava, kako bismo izbjegli situaciju da se govori o ugroženosti bezviznog režima za naše građane", zaključio je naš sagovornik.