vijesti
21

Njemačke plate pet puta veće od bosanskih, cijene hrane približno iste

Piše: A. Džano
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Iako su posljednjih godina primanja građana Bosne i Hercegovine ostala na istom nivou ili su neznatno uvećana, troškovi osnovnih životnih namirnica postaju sve veći, što hranu u BiH čini jednom od najskupljih u Evropi u odnosu na životni standard građana.

Primjerice, prosječna cijena litre mlijeka u BiH iznosi 0,66 eura, dok je u Njemačkoj cijena 0,72 eura.

Veliki nesrazmjer cijena u BiH i prosječnih plata, u poređenju sa zemljama Evropske unije, vidljiv je i na brojnim drugim proizvodima. Tako građani BiH za 10 jaja moraju izdvojiti 1,27 eura, a građani Njemačke 1,97 eura.

Proizvodi kao što su meso i kafa nešto su skuplji u Njemačkoj, ali je nivo cijena osnovnih potrepština približno isti.

Ali razlog za veću zabrinutost građana BiH jesu već najavljena poskupljenja kafe i mlijeka u BiH, koja bi mogla biti uvod u dodatna uvećavanja cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, zavisno od kretanja cijena proizvoda u regiji i svijetu, ali i vremenskih uslova od kojih ovise poljoprivredni proizvođači, potvrđeno je za Klix.ba u Potrošačkoj zadruzi EUROBIH.

Egzistencija građana ugrožena

"Vremenski uslovi su samo jedan od parametara, recimo za kretanje cijene pšenice i brašna. Međutim, mi imamo veći problem lokalnog karaktera, a to je nedostatak podrške našim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane, što nama već godinama pravi problem“, kaže Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH.

Ističe da država i entiteti imaju način da pomognu proizvođačima i građanima, ali da to ne čine i pored brojnih sugestija udruženja za zaštitu potrošača.

"Sniženje cijena hrane možemo očekivati tek kada poljoprivrednici dobiju veće podsticaje i kada budemo pravili veće robne rezerve. Ali pojedini građani, čija je egzistencija ugrožena, ne mogu to čekati. Za to su za njih potrebni i bolji socijalni programi“, rekao je Lakota.

U BiH najniža prosječna plata

Cijene hrane u BiH slične su onim u susjednim zemljama, iako je bh. životni standard najniži u okruženju. BiH ima najnižu prosječnu platu (428 eura). Istočni susjedi Srbija (438 eura) i Crna Gora (486 eura) imaju neznatno veću prosječnu platu, dok Hrvatska ubjedljivo prednjači sa prosjekom od 720 eura.

Cijene većine osnovnih namirnica u BiH slične su onima u regionu. Ipak, pojedini proizvodi su jeftiniji u susjednim zemljama. Tako je cijena najjeftinijeg kilograma brašna u Srbiji 0,4 eura, dok se u BiH ta cijena kreće od 0,5 do 0,89 eura. Hljeb je skuplji u Hrvatskoj (1 euro), nego u BiH i Srbiji, gdje se kreće između 0,5 i 0,6 eura

Mlijeko, ulje i so su jeftiniji u Srbiji u poređenju sa cijenama u BiH i Hrvatskoj, dok su u BiH jaja nešto jeftinija.