vijesti
0

Malmstrom: Balkan mora reagovati na zloupotrebe bezviznog režima

FENA
Cecilia Malmstrom
Cecilia Malmstrom
Balkanske zemlje moraju odmah zaustaviti zloupotrebu procesa liberalizacije viza u Šengenskoj zoni, izjavila je u ponedjeljak navečer povjerenica Evropske unije (EU) za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom na forumu ministara unutarnjih poslova i pravosuđa zapadnog Balkana i EU u Tirani.

"Ove godine je registrovano drastično povećanje broja neosnovanih zahtjeva za azil koje su podnijeli državljani balkanskih zemalja, 75 posto više nego prošle godine, i to je izazvalo veliku zabrinutost zato što u mnogim zemljama ima više zahtjeva za azil sa zapadnog Balkana nego iz Afganistana i Sirije", objasnila je Malmstrom.

"Zapadni Balkan mora pružiti dokaz da zajedno sa slobodom koju je stekao može preuzeti i odgovornos"t, kazala je povjerenica EU na skupu na kome učestvuje i ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković, javlja Tanjug.

Ona je rekla da je njena poruka "prijateljima na zapadnom Balkanu veoma ozbiljna i glasi da moraju intenzivirati saradnju kako bi prekinuli ovu tendenciju jer, u suprotnom, čitavom sistemu prijeti rizik".

Prema prijedlogu Evropske komisije, Bruxelles se sprema da uvede zaštitni mehanizam, odnosno klauzulu o suspenziji bezviznog režima koji bi, kako tvrdi Malmstrom, prije kraja godine mogao usvojiti i Evropski parlament.

"To je proces koji se ubrzava i bit će važno sredstvo odvraćanja", rekla je povjrenica EU za unutarnje poslove, prenosi ANSA.