Članica Evropskog parlamenta
12

Tanja Fajon zabrinuta zahtjevima za ponovnim uvođenjem viza

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
"S velikom zabrinutošću pratim nedavne izjave i zahtjeve zvaničnika nekoliko država članica EU za ponovnim uvođenjem viznog režima za građane zapadnog Balkana. To bi bio veliki korak unazad u reintegraciji zemalja koje traže članstvo u EU i veliki udarac evropskim vizijama građana zapadnog Balkana. Broj tražilaca azila je veliki, ali situacija nije tako zabrinjavajuća kako neki tvrde i sasvim sigurno nije izmakla kontroli", navodi se u utorak u izjavi Tanje Fajon, članice Evropskog parlamenta i Komisije za viznu liberalizaciju.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se vizna liberalizacija ne ukine! Sloboda putovanja je najopipljivije postignuće za države na njihovom putu prema EU. Bilo bi mnogo opasnije zatvoriti vrata i staviti regiju u izolaciju, nego voditi dijalog i zajedničke napore na svim stranama u borbi protiv tog problema - ekonomske situacije koja prisiljava ljude da napuštaju svoje zemlje", navodi Fajon.

"Tražioci azila - od kojih je većina iz manjinskih zajednica - idu u države članice EU, gdje su standardi visoki i procedure za dobijanje azila su dugačke. S druge strane, neke zemlje, među njima Belgija, Luksemburg i Austrija, koje su dodale zemlje zapadnog Balkana na listu "sigurnih zemalja porijekla", smanjile su dužinu procedure za dobijanje azila i zahvaljujući tome nemaju takvih problema. I ostale zemlje suočene s tim problemom trebale bi učiniti napore u istom pravcu", navodi Fajon.

"U Evropskom parlamentu smo suočeni s pritiskom da uvedemo zaštitnu klauzulu (također poznatu kao mehanizam suspenzije) koju je na proljeće predložila Evropska komisija. Uspjeli smo poboljšati tekst koji je prvobitno bio mnogo oštriji i mogao je brzo dovesti do ponovnog uvođenja viza za zapadni Balkan.

Kada se usvoji mehanizam privremene suspenzije ukidanja viznog režima, najvjerovatnije u narednim mjesecima, države članice EU imat će zakonsku osnovu da privremeno suspenduju slobodna putovanja za građane zemalja o kojima je riječ. Države članice nisu u poziciji da prihvate takvu odluku. One samo imaju mogućnost da zahtijevaju promjenu pravila kojima se dodaju izvjesne zemlje na takozvanu crnu Schengensku listu, što bi također bila dugačka zakonska procedura.

Moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije i ja pozivam sve odgovorne i kompetentne političare u regiji da daju sve od sebe kako ne bi ugrozili slobodu građana da putuju bez ograničenja zemljama članicama Schengenske zone", navodi se u izjavi Tanje Fajon.