vijesti
0

Lagumdžija o evropskom putu BiH razgovarao s Anne Brasseur

FENA
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija primio je u srijedu predsjednicu Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur.

Tokom razgovora Lagumdžija je istaknuo da su posljedni događaji - sukobi u Ukrajini, teroristički napadi, radikalizacija, porast islamofobije i antisemitizma, porast kršenja ljudskih prava, porast govora mržnje i netolerancije, dodatno pokazali da evropski kontinent o ovom trenutku treba Vijeće Europe i njegove vrijednosti više nego ikad.

Posebno je naglasio značaj vrijednosti Vijeća Europe kojima se jačaju društva zajedničkih vrijednosti, a ne segregacije. Istaknuo je da će BiH za malo više od dva mjeseca preuzeti predsjedanje Komitetom ministara Vijeća Europe, te dodao da BiH predsjedanje preuzima s osjećajem velike odgovornosti, ali i željom i posvećenosti da u okviru svojih mogućnosti doprinese aktivnostima Vijeća Europe.

  • Predsjedavanje BiH Vijećem Europe i Srbije OSCE-om treba iskoristiti za zajedničke aktivnosti, posebno u oblastima borbe protiv ekstremnog nasilja i promociji vrijednosti koje nas povezuju, a ne razdvajaju - rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je sagovornicu informirao o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji, procesu formiranja vlasti na svim nivoima i reformskim procesima koji predstoje pred BiH na putu ka EU i NATO.

Sagovornici su se usaglasili da rješavanje pitanja presude Sejdić-Finci ostaje prioritet i sastavni dio reformskog paketa u okviru vladavile prava i funkcionalnosti države.

Također, Lagumdžija je naveo da predsjedanje BiH VE naša zemlja treba maksimalno iskoristiti i u smislu ubrzavanja reformskih procesa, te na taj način i na našem primjeru pokazati značaj Vijeća i njegovih instrumenata.

Pozitivan korak je sigurno i usvajanje Izjave predsjedništva BiH od Predstavničkog doma i Doma naroda PS BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Europskoj uniji, dodao je Lagumdžija.

Tokom sastanka je naglašen i značaj unapređenja regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana, posebno u oblasti infrastrutkure, energetike i sveobuhvatne povezanosti.

Predsjednica PS Vijeća Europe Brasseur je izrazila zadovoljstvo zbog uspješnog okončanja priprema BiH za predsjedanjem Komiteta ministara VE, te istakla uvjerenje da će BiH predsjedanje biti uspješno, kao i da je pred našom zemljom izazovan period kad su reformski procesi u pitanju, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.