{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji: BiH zaslužuje novu šansu

A
8.2.2015. u 12:51
0
20
Lagumdžija na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji: BiH zaslužuje novu šansu
0
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvuje na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja se održava od 6. do 8. februara,.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Centralna tema konferencije je kolaps međunarodnog poretka kroz pogled na krizu u Ukrajini i njene moguće implikacije po evropsku sigurnost, kao i na situaciju na Bliskom istoku. 

Lagumdžija je učestvovao u panel diskusiji o energetskoj sigurnosti i na sastanku o novoj inicijativi NTI-a koja za cilj ima da pomogne razrješenje kriza koje su prijetnja evroatlantskoj sigurnosti i pomogne početak ponovne izgradnje povjerenja u regionu. 

Na sastanku sa bivšim američkim senatorom Samom Nunnom, bivšim ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Igorom Ivanovom, predsjedavajućim MSC-a ambasadorom Wolfgangom Ischingerom i bivšim državnim sekretarom za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva Desmondom Browneom i drugim visokim vladinim dužnosnicima i stručnjacima, Lagumdžija je razmijenio ideje i preporuke za razvoj novog, svježeg pristupa uspostavi sigurnije i stabilnije forme sigurnosti u evroatlantskom regionu i naglasio da u tom svjetlu BiH zaslužuje novu šansu.Na sastanku je izražen stav da razrješavanje trenutnih kriza i izgradnja nove arhitekture evroatlantske regionalne sigurnosti zahtijeva snažno političko liderstvo i novi način razmišljanja.

Ministar Lagumdžija je također održao i niz sastanaka sa ministrima vanjskih poslova, među njima i sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børgeom Brendeom i sa ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Elmarom Mammadiarovom sa kojima je razgovarao o situaciji u BiH i regionu.
 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: