BiH
0

Lagumdžija na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji: BiH zaslužuje novu šansu

Anadolija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvuje na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja se održava od 6. do 8. februara,.

Centralna tema konferencije je kolaps međunarodnog poretka kroz pogled na krizu u Ukrajini i njene moguće implikacije po evropsku sigurnost, kao i na situaciju na Bliskom istoku. 

Lagumdžija je učestvovao u panel diskusiji o energetskoj sigurnosti i na sastanku o novoj inicijativi NTI-a koja za cilj ima da pomogne razrješenje kriza koje su prijetnja evroatlantskoj sigurnosti i pomogne početak ponovne izgradnje povjerenja u regionu. 

Na sastanku sa bivšim američkim senatorom Samom Nunnom, bivšim ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Igorom Ivanovom, predsjedavajućim MSC-a ambasadorom Wolfgangom Ischingerom i bivšim državnim sekretarom za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva Desmondom Browneom i drugim visokim vladinim dužnosnicima i stručnjacima, Lagumdžija je razmijenio ideje i preporuke za razvoj novog, svježeg pristupa uspostavi sigurnije i stabilnije forme sigurnosti u evroatlantskom regionu i naglasio da u tom svjetlu BiH zaslužuje novu šansu.

Na sastanku je izražen stav da razrješavanje trenutnih kriza i izgradnja nove arhitekture evroatlantske regionalne sigurnosti zahtijeva snažno političko liderstvo i novi način razmišljanja.

Ministar Lagumdžija je također održao i niz sastanaka sa ministrima vanjskih poslova, među njima i sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børgeom Brendeom i sa ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Elmarom Mammadiarovom sa kojima je razgovarao o situaciji u BiH i regionu.