BiH
0

Lagumdžija na Generalnoj skupštini Madridskog kluba

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, učestvovao je od 23. do 25. novembra u Firenci na Generalnoj skupštini Madridskog kluba i konferenciji pod nazivom "Demokratija i ljudska prava u padu - Poziv na akciju", koju su zajednički organizirali Madridski klub i Centar za pravdu i ljudska prava Robert F. Kennedy.

Lagumdžija je bio jedan od uvodničara panela pod nazivom "Šira Evropa i post-sovjetska Evroazija", zajedno s bivšim premijerom Republike Irske Johnom Brutonom.

U okviru sesije na kojoj se raspravljalo o većoj uključenosti građana u demokratske procese, Lagumdžija je rekao da je prvi korak koji će osigurati veću uključenost građana kada šira Evropa postane Evropska unija, odnosno kad se završi makar proces proširenja Unije na zapadni Balkan, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

"Politika proširenja je najuspješniji projekt Evropske unije i on mora biti nastavljen, posebno kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana. Na ovaj način ćemo osigurati veću uključenost svih građana, a ujedno jačati vrijednosti na kojima počiva EU, a to su zajedničko društvo i kreiranje zajedničke ekonomske vrijednosti", rekao je Lagumdžija.

Naveo je da ulazak zemalja zapadnog Balkana nije samo u interesu tih zemalja, nego i EU, jer jedino na taj način možemo da se nosimo s prijetnjama s kojima se danas suočava Evropa i savremeni svijet.

Tokom konferencije, Lagumdžija je imao razgovore s mnogobrojnim članovima Madridskog kluba i učesnicima konferencije koje je upoznao o prilikama u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, kao i neophodnosti podrške zajedničkom društvu i kreiranju zajedničke vrijednosti.

Lagumdžija je član Madridskog kluba koji okuplja bivše predsjednike i premijere iz 62 zemlje svijeta.

U fokusu Madridrskog kluba su projekti kao što su: Zajednička društva, Demokratija nove generacije, G20 poslije svjetske ekonomske krize, Klimatske i energetske promjene i mnogi drugi, navedeno je u saopćenju.