{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Inicijativa iz Berlina je šansa za novi početak reformi u BiH

5.11.2014. u 19:10
7
56
Lagumdžija: Inicijativa iz Berlina je šansa za novi početak reformi u BiH
7
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na Šestoj Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope (Sixth Aspen Southeast Europe Foreign Minister's Conference) koja je danas, 5. novembra 2014. godine, održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany.
Tokom boravka u Berlinu, Lagumdžija se sastao sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Philipom Hammondom s kojim je razgovarao o inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke koja predstavlja konkretizaciju novog pristupa Evropske unije prema BiH definiranom u aprilu ove godine. Ona sadrži potrebne reforme kako bi se otkočio EU integracijski proces naše zamlje.

O inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, kao i o potrebnim reformama, Lagumdžija je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

Lagumdžija je pozdravio inicijativu Londona i Berlina koja je usmjerena na ekonomske reforme, vladavinu prava i funkcionalnijoj državi. On je naglasio da sadržaj i obaveze ključnih aktera budu što preciznije kako bi nove vlasti odgovorno pristupile reformskih procesima.

Tokom sastanka sa ministrom Hammondom, Lagumdžija je naglasio da je bitno da se EU integracijski procesi u BiH vrate u institucije države kako bi se osigurala njena funkcionalnost, a ujedno i odgovornost nosioca vlasti za kompletan proces.

Sagovornici su se složili da je nužno da stranke pobjednice izbora u BiH što prije formiraju vlast na način da vladajuća većina bude formirana na osnovu čvrstog opredjeljenja za provedbu brzih i efikasnih reformi. BiH treba što hitnije otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj, te ispunjavanje poglavlja 23. i 24. pravnog nasljeđa EU o vladavini prava, kao i jačanje funkcionalnosti i administrativnih kapaciteta države.

U tom smislu Lagumdžija je naglasio da je od posebne važnosti uspostava efikasnog mehanizma EU koordinacije koji će omogućiti intenziviranje aktivnosti na ispunjavanju uvjeta koji stoje pred BiH kada je u pitanju približavanje naše zemlje EU. U okviru širih ustavnih i strukturnih reformi ostaje obaveza rješavanja provedbe presude "Sejdić-Finci".

Ove stavove Lagumdžija je izložio na sesiji posvećenoj revitalizaciji reformskih procesa u BiH na kojoj su zajedno učestvovali i ministri vanjskih poslova Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Hrvatske i Republike Srbije, Frank-Walter Steinmeier, Philip Hammond, Vesna Pusić i Ivica Dačić.

Lagumdžija je na Aspen konferenciji učestvovao na poziv ministara vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Frank-Waltera Steinmeiera i Philipa Hammonda.

Na Konferenciji su učestvovali i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici njemačkih institucija, Sjedinjenih Američkih Država, Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te nevladinih organizacija i uglednih kompanija, saopćeno je iz Ureda za informisanje Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: