{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Inicijativa iz Berlina je šansa za novi početak reformi u BiH

5.11.2014. u 19:10
7
56
Lagumdžija: Inicijativa iz Berlina je šansa za novi početak reformi u BiH
7
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na Šestoj Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope (Sixth Aspen Southeast Europe Foreign Minister's Conference) koja je danas, 5. novembra 2014. godine, održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany.
Tokom boravka u Berlinu, Lagumdžija se sastao sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Philipom Hammondom s kojim je razgovarao o inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke koja predstavlja konkretizaciju novog pristupa Evropske unije prema BiH definiranom u aprilu ove godine. Ona sadrži potrebne reforme kako bi se otkočio EU integracijski proces naše zamlje.

O inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, kao i o potrebnim reformama, Lagumdžija je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

Lagumdžija je pozdravio inicijativu Londona i Berlina koja je usmjerena na ekonomske reforme, vladavinu prava i funkcionalnijoj državi. On je naglasio da sadržaj i obaveze ključnih aktera budu što preciznije kako bi nove vlasti odgovorno pristupile reformskih procesima.

Tokom sastanka sa ministrom Hammondom, Lagumdžija je naglasio da je bitno da se EU integracijski procesi u BiH vrate u institucije države kako bi se osigurala njena funkcionalnost, a ujedno i odgovornost nosioca vlasti za kompletan proces.

Sagovornici su se složili da je nužno da stranke pobjednice izbora u BiH što prije formiraju vlast na način da vladajuća većina bude formirana na osnovu čvrstog opredjeljenja za provedbu brzih i efikasnih reformi. BiH treba što hitnije otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj, te ispunjavanje poglavlja 23. i 24. pravnog nasljeđa EU o vladavini prava, kao i jačanje funkcionalnosti i administrativnih kapaciteta države.

U tom smislu Lagumdžija je naglasio da je od posebne važnosti uspostava efikasnog mehanizma EU koordinacije koji će omogućiti intenziviranje aktivnosti na ispunjavanju uvjeta koji stoje pred BiH kada je u pitanju približavanje naše zemlje EU. U okviru širih ustavnih i strukturnih reformi ostaje obaveza rješavanja provedbe presude "Sejdić-Finci".

Ove stavove Lagumdžija je izložio na sesiji posvećenoj revitalizaciji reformskih procesa u BiH na kojoj su zajedno učestvovali i ministri vanjskih poslova Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Hrvatske i Republike Srbije, Frank-Walter Steinmeier, Philip Hammond, Vesna Pusić i Ivica Dačić.

Lagumdžija je na Aspen konferenciji učestvovao na poziv ministara vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Frank-Waltera Steinmeiera i Philipa Hammonda.

Na Konferenciji su učestvovali i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici njemačkih institucija, Sjedinjenih Američkih Država, Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te nevladinih organizacija i uglednih kompanija, saopćeno je iz Ureda za informisanje Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: