{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Konferencija u Berlinu znak podrške evropskim integracijama BiH

F
28.8.2014. u 18:05
14
64
Lagumdžija: Konferencija u Berlinu znak podrške evropskim integracijama BiH
14
Lagumdžija: Konferencija u Berlinu znak podrške evropskim integracijama BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je na "Konferenciji šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu" koja je danas održana u Berlinu, pod domaćinstvom njemačke kancelarke Angele Merkel.
Delegaciju Bosne i Hercegovine na konferenciji u Berlinu predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a osim ministra Lagumdžije, u delegaciji je bio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Ministar Lagumdžija je danas bio sudionik posebne sesije koja je o temi "Nova regionalna paradigma" održana uz učešće ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, Slovenije, Hrvatske, evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea i domaćina sastanka, njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Podizanje kupovne moći"Lagumdžija je tokom svog obraćanja, između ostalog, pozdravio održavanje konferencije u Berlinu, kao svojevrsne najave nove regionalne paradigme saradnje i povezivanja, u kojem se, kako je rekao, svi neće slagati oko historije, ali hoće oko budućnosti.

Lagumdžija posebno je pozdravio namjeru Njemačke da od iduće godine, posredstvom njemačkih investitora, pokrene inicijativu "podizanja kupovne moći".

Riječ je o namjeri da se sistemski njemački investitori potiču na ulaganje i time podizanje cjelokupnog ekonomskog potencijala regiona.

"Ekonomski smo međuovisni, njegujemo isti kulturni identitet, govorimo i istim jezikom. Evropski identitet nam je zajednička poveznica baš kao i želja da svi odreda postanemo dio EU. Dovoljno je razloga da, uz pomoć EU, čija meka sila pretpristupnih fondova i dobrosusjedske politike nam je i pomogla da dođemo do ovog nivoa, uspostavimo veze koje do sada nismo uspjeli i ponovno sagradimo mostove koje smo porušili", kazao je Lagumdžija.

Novi pristup Evropske unije prema BiH ministar Lagumdžija je ocijenio kao dobro polazište za provođenje potrebnih reformi te istaknuo da su pokrenute neke značajne inicijative, uključujući Forum za prosperitet i zapošljavanje i Međunarodnu konferenciju o rastu zapošljavanja.

U tom kontekstu konferenciju u Berlinu je okarakterizirao i kao jasan znak podrške procesu proširenja Evropske unije, odnosno podrške evropskim integracijama BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Njemačka preuzela inicijativuMinistar Lagumdžija se u Berlinu snažno založio za realizaciju zajedničkih, regionalnih projekata u oblastima energetike, infrastrukture i sprečavanja i upravljanja prirodnim nepogodama, konkretno za realizaciju projekata Jadransko-jonskog autoputa i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), projekata regionalne prevencije i upravljanja prirodnim nepogodama: između BiH, Hrvatske i Srbije - uspostavljanje regionalnog centra za rano upozoravanje i praćenje poplava; između BiH, Hrvatske i Crne Gore - uspostavljanje regionalnog centra za brzo djelovanje u prevenciji i gašenju požara, kao i za izgradnju željezničke pruge Nikšić - Trebinje - Čapljina, modernizaciju željezničke pruge od Sarajeva do Beograda, preko Doboja, Tuzle i Zvornika, izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja, te realizaciju projekta obnove i modernizacija plovnog puta rijeke Save.

Također, ministar Lagumdžija se založio i za zajedničko korištenje diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), tzv. kolokaciju, koju primjenjuju mnoge evropske zemlje na temelju bilateralnih i/ili multilateralnih ugovora.

Lagumdžija je tokom diskusije izrazio zadovoljstvo jer je Njemačka preuzela inicijativu o pitanju Zapadnog Balkana, ali i zahvalnost zbog opredjeljenosti Evropske unije i drugih zemalja članica da konferencija u Berlinu preraste u dugoročnu inicijativu.

S tim u vezi ministar Lagumdžija bit će u New Yorku, na marginama Generalne skupštine UN, domaćin ministrima vanjskih poslova zemalja regiona kako bi se nastavilo konkretno razgovarati o realizaciji zaključaka berlinske Konferencije, a kao priprema za sastanak ministara vanjskih poslova i ekonomije u oktobru ove godine u Beogradu.

Tim sastancima prisustvovat će i predstavmici Evropske komisije, RCC-a, te zemalja koje su direktni sponzori nove regionalne paradigme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: