{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija u Berlinu bit će fokusirana na čvršću saradnju zemalja zapadnog Balkana

F
11.8.2014. u 09:56
17
43
Konferencija u Berlinu bit će fokusirana na čvršću saradnju zemalja zapadnog Balkana
17
Konferencija u Berlinu bit će fokusirana na čvršću saradnju zemalja zapadnog Balkana
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovat će na konferenciji posvećenoj zapadnom Balkanu koja će 28. augusta biti održana u Berlinu, a čiji je domaćin njemačka kancelarka Angela Merkel, potvrdili su Agenciji Fena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
Konferencija će u fokusu imati teme koje su države regije, u međusobnoj saradnji, identificirale kao prioritetne, a koje trebaju da doprinesu ekonomskom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti.

S tog stajališta, konferencija u Berlinu smatra se početkom realizacije inicijative u cilju davanja novih poticaja za ostvarivanje napretka u području ekonomije, konkurentnosti, rasta i zapošljavanja i vladavine prava u regionu. Istovremeno, konferencija treba da potvrdi opredijeljenost za europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Zajedničko opredijeljenje zemalja zapadnog Balkana za što čvršću saradnju na regionalnom nivou iskazano je u vidu neformalne inicijative zemalja zapadnog Balkana na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana održanom 10. jula 2014. godine u Kotoru.

Nakon ove konferencije u Berlinu ministar Lagumdžija će tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku u septembru ove godine biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana.

Na sastanku na kojem će učestvovati i komesar EU za proširenje Štefan Füle i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, trebale bi biti nastavljene aktivnosti u domenu ukupne regionalne saradnje, a naročito one započete u Berlinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: