BiH
16

Bevanda: Balkan nije bure baruta, dogovaramo regionalne projekte za budućnost

Anadolija
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa Konferencije šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu koja se 28. augusta u Berlinu organizuje pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel ne treba očekivati revolucionarne političke odluke, istakao je u razgovoru za Anadoliju Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred sutrašnji neformalni sastanak premijera četiri države Zapadnog Balkana koji će se održati u Cavtatu, u Hrvatskoj.

On je istakao kako se u javnosti u proteklom periodu "predstavlja potpuno pogrešna slika o fokusima razgovora u Berlinu".

"Glavni cilj je promoviranje poruka mira i stabilnosti. Stabilnost regije Zapadnog Balkana koja podrazumijeva sigurnost, političku i privrednu saradnju na još većem nivou na dobrobit svih država, te jačanje partnerskih odnosa sa EU je naš zadatak. Zapadni Balkan nije bure baruta kako se to često želi predstaviti. To posebno nije tačno gledano sa sigurnosnog aspekta. Saradnja premijera Zapadnog Balkana je više nego dobra i dokaz toga je neformalni sastanak u Cavtatu, pred skup u Berlinu", naglasio je Bevanda.

Na sutrašnjem neformalnom sastanku premijera u Cavtatu, pored Dubrovnika, osim domaćina predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića, bit će i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, premijer Republike Crne Gore Milo Đukanović i premijer Republike Albanije Edi Rama.

Kako je za Anadoliju potvrdio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda na neformalnom sastanku premijera četiri države: Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije razmijenit će se mišljenja i usaglasiti zajednički stavovi za Konferenciju šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu u Berlinu, 28. augusta.

To se prvenstveno odnosi na usaglašavanje stavova kroz promoviranje zajedničkih projekata na kojem u narednom periodu namjeravaju raditi države Zapadnog Balkana na regionalnoj osnovi.

"Ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana kroz realizaciju regionalnih projekata je naš cilj. Radi se o projektima u oblasti infrastrukture sa kojim nam je namjera u narednom periodu promijeniti sliku na Zapadnom Balkanu. To su projekti za budućnost", naglasio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Konferencija šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu ima za cilj da njeni učesnici, premijeri i ministri koji obavljaju javnu funkciju osiguraju i "prokrče" put za bolju povezanost u domenu gospodarstva.

"Jasno je kakvu poziciju i značaj ima Njemačka u EU. Oni koji obnašaju javne funkcije, a koji će se okupiti u Berlinu jamče otvaranje novih perspektiva i razvojnih šansi za zemlje Zapadnog Balkana posebice u domenu privredne saradnje", naveo je Bevanda.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH cijeni kako se pitanje Bosne i Hercegovine "neće posebice tretirati".

"Za Bosnu i Hercegovinu je od iznimne važnosti da sudjeluje na takvom skupu u ravnopravnom učešću sa drugim državama Zapadnog Balkana. Sam taj čin otvara šanse za rješavanje određenih pitanja, ponajprije jačanja ekonomske saradnje i odnosa i sa državama regije, ali i Njemačke i ostalih država EU. To je svakako jačanje poticaja da idemo naprijed. Radi se o veoma pozitivnom koraku", zaključio je Bevanda.

Pred Konferenciju šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu, u srijedu će se u Berlinu predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda sastati i sa premijerom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.