BiH
4

Lagumdžija: Njemačko-britanska incijativa došla je u pravo vrijeme

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je 7. novembra 2014. godine specijalnog predstavnika predsjedavajućeg Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za Zapadni Balkan ambasadora Gerarda Stoudmanna i šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Johnatana Moorea.

Lagumdžija je sagovornike upoznao sa inicijativom Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva koja je promovirana u Berlinu na Aspen konferenciji održanoj prije dva dana.

Istaknuo je da se radi o novoj šansi za ubrzavanje evropskog puta BiH. Ključnim je ocijenio stav da se reformski procesi vrate u institucije BiH i da institucije BiH, kao i ljudi koji će biti izabrani u tim institucijama snose odgovornost za te procese.

Naglasio je da inicijativa suštinski treba biti program oko kojeg će se dogovoriti buduća vlada te da taj program treba biti što precizniji, kako po pitanju obaveza koje bh. vlasti trebaju ispuniti, tako i po pitanju posljedica ukoliko obaveze ne budu ispunjene, saopćeno je iz Lagumdžijinog Ureda za odnose s javnošću.

Ocijenio je da je inicijativa došla u pravo vrijeme i da BiH treba što hitnije otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj, te ispunjavanje poglavlja 23. i 24. pravnog nasljeđa EU o vladavini prava, kao i jačanje funkcionalnosti i administrativnih kapaciteta države.