BiH
1

Brasseur podržala novi pristup Evropske unije za BiH

FENA
Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Milica Marković, Saša Magazinović, Mladen Bosić i Senad Šepić, koji učestvuju u redovnom zimskom zasjedanju PSVE, susreli su se u Strazburu sa predsjednicom PSVE Anne Brasseur.

Rrazmijenili su mišljenja o procesu integracija BiH u Evropsku uniju (EU), kao i o ulozi Vijeća Evrope u procesu proširenja EU, pri čemu je konstatovana snažna podrška Vijeća Evrope što bržem uključenju Bosne i Hercegovine u EU.

Brasseur dala je podršku novom pristupu EU za BiH, naglasivši da se slaže sa sagovornicima da novi pristup nikako ne znači zanemarivanje implementacije presude Evropskog suda pravde u slučaju „Sejdić – Finci“, već otvaranje više paralelnih procesa.

Brasseur je još jednom je naglasila punu opredijeljenost Vijeća Evrope da sarađuje sa BiH u svim prilikama, te je ocijenila odnos između Vijeće Evrope i BiH, kao punopravne članice, iskrenim i prijateljskim.

Posebna pažnja posvećena je i temi predsjedavanja BiH Vijećem Evrope, što će se desiti od 19. maja 2015. godine, kada BiH od Belgije preuzima tu dužnost a u vezi s ovim i drugim temama, predsjednica PSVE Brasseur najavila je da će tokom marta ove godine posjetiti BiH, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.