BiH
5

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope: Okončati što prije proces formiranja vlasti u BiH

Klix.ba
Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Saša Magazinović susreo se u Parizu sa predsjednicom PSVE Anne Brasseur.

Magazinović je informirao predsjednicu Brasseur o političkim dešavanjima u BiH s akcentom na proces formiranja vlasti na svim nivoima. Sagovornici su bili jedinstveni u ocjeni da je neophodno što prije okončati ovaj proces kako bi se, pored ostaloga, pristupilo ispunjavanju obaveza iz nedavno usvojene Izjave o opredjeljenosti institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini za sprovođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji. U razgovoru je naglašena jednako važna uloga pozicije i opozicije u procesu EU integracija, kao i potreba za saradnjom svih političkih aktera na ovom, za državu izuzetno važnom projektu.

Magazinović i Brasseur su razgovarali i o predstojećem periodu kada će Bosna i Hercegovina preuzeti predsjedavanje Vijećem Evrope. Složili su se da BiH treba iskoristiti "novi pristup EU", ali i predsjedavanje Vijećem Evrope što za svaku državu predstavlja važnu ulogu. Predsjedavanje je istovremeno šansa za prezentaciju naše države na međunarodnoj sceni, kao i privrednu, kulturnu i turističku promociju, saopćeno je iz PS BiH.

Jedna od tema razgovora Magazinovića i Brasseur bila i njena službena posjeta Bosni i Hercegovini u okviru priprema za predsjedavanje Vijećem Evrope, koja je planirana u periodu od 11. do 13. marta.

Inače, Magazinović boravi u Parizu gdje prisustvuje sastanku Stalnog komiteta PSVE.