BiH
0

Magazinovic na PES Balkan konferenciji: Zemljama Balkana je mjesto u EU

FENA
Član Predsjedništva i međunarodni sekretar SDPBiH Saša Magazinović učestvuje u radu PES Balkan konferencije, koja se ove godine održava pod sloganom "Progresivna vizija za zajedničku budućnost".

U saopćenju za javnost Centra za informisanje SDP BiH navodi se da je poruka koju evropski socijalisti i socijaldemokrati šalju tom konferencijom duboko neslaganje sa sve prisutnijim stavovima iz grupacije evropskih narodnjačkih stranaka o "privremenom zaustavljanju" procesa proširenja EU.

"Evropska ljevica smatra da zemlje Balkana pripadaju EU i da trebaju što prije zauzeti svoje zagarantirano mjesto u EU. Upravo zbog različitih negativnih poruka vezanih za budućnost proširenja EU, Partija evropskih socijalista će sa strankama članicama iz regije Balkana dodatno pojačati svoje aktivnosti vezane za politiku proširenja", navodi se.

Na uvodnoj sesiji Konferencije Magazinović je brojne učesnike informirao o trenutnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, stavivši poseban akcent na aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te drugim aktivnostima u vezi EU i NATO puta BiH.

U izlaganju je istakao konstruktivnu ulogu SDP-a kao opozicione stranke po pitanju evroatlanskih integracija i namjeru da svojim značajnim kapacitetima u toj oblasti pomogne da BiH ubrza svoj put, ali i već sad očigledan izostanak kapaciteta novih vlasti čiji je dosadašnji rad obilježen nerazumijevanjem važnosti trenutka za BiH, međusobnim prepirkama i borbom za kontrolu budžetskih sredstava i javnih preduzeća.

Na marginama Konferencije Magazinović se susreo sa liderima iz sestrinskih stranaka regije Balkana, prije svih sa zamjenicom predsjednika makedonskih socijaldemokrata Radmilom Šekerinskom, te predsjednikom DS-a Bojanom Pajtićem sa kojima je razgovarao o posljednjim dešavanjima u Makedoniji.

Magazinović je imao i brojne susrete sa predstavnicima PES-a, sestrinskih stranaka iz zemalja EU, te poslanicima u Parlamentu EU, između ostalih i sa predsjednikom PES-a Sergeiom Stanishevim, te zamjenikom lidera socijaldemokrata u evropskom parlamentu Knut Fleckensteinom - saopćio je Centar za informisanje SDP BiH.