{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija i Hennessey: Za društva zajedničkih vrijednosti, a ne za segregaciju

F
17.2.2015. u 11:03
13
11
Lagumdžija i Hennessey: Za društva zajedničkih vrijednosti, a ne za segregaciju
13
Lagumdžija i Hennessey: Za društva zajedničkih vrijednosti, a ne za segregaciju
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u oproštajnu posjetu šeficu Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.
Tokom susreta je razgovarano o dosadašnjim i budućim aktivnostima na planu saradnje i odnosa Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope i aktuelnostima na planu realizacije Inicijative Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH, koja je ocijenjena kao šansa za bh. vlasti da se fokusiraju na socio-ekonomske i druge neophodne reforme.

Posebne teme razgovora odnosile su se na predstojeće predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope (19. maj - 15. novembar 2015. godine), Akcioni plan Vijeća Evrope za BiH za period 2015-2017. godina, koji će se naći na dnevnom redu zasjedanja Radne grupe za demokratiju VE i ispunjavanju obaveza BiH prema Ekspertskom komitetu VE za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

U okviru razgovora o predsjedavanju BiH Vijećem Evrope značajnom je ocijenjena inicijativa da BiH i susjedna Republika Srbija (koja predsjedava OSCE-om tokom 2015. godine) organiziraju zajedničke aktivnosti vezane za pitanja mladih i sigurnosti.

Lagumdžija se sagovornici zahvalio na stalnom interesovanju Vijeća Evrope za prilike u BiH, kao i za podršku i pomoć koju je VE pružilo našoj zemlji u proteklih 13 godina u pogledu demokratizacije države, poštovanja ljudskih prava i međunarodne pozicije BiH.

Govoreći o vrijednostima Vijeća Evrope, Lagumdžija je posebno istaknuo značaj rješavanja pitanja obrazovanja u našoj zemlji i potrebi iznalaženja adekvatnih rješenja u trenutnom sistemu obrazovanja koji vodi ka segregaciji društva što je u potpunoj suprotnosti kako sa načelima na kojima počiva VE, tako i s tradicijom bosanskohercegovačkog društva.

"Potrebno je da u BiH imamo sistem obrazovanja za društva zajedničkih vrijednosti, a ne za segregaciju", rekao je ovom prilikom Lagumdžija.

Također, istaknuo je značaj djelovanja Ureda Vijeća Evrope u BiH te se šefici Ureda Hennesey zahvalio na ličnom doprinosu promociji vrijednosti VE u našoj zemlji i zaželio uspjeh u daljnjem radu.

S druge strane šefica Ureda Hennesey je Lagumdžiji lično i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zahvalila na uspješnoj saradnji ostvarenoj u proteklom periodu, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: