vijesti
21

Kako će se Brexit osjetiti u BiH: UK bi mogla izgubiti utjecaj u našoj zemlji

Piše: E. Mušinović
Foto: EPA
Foto: EPA
Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja težak politički udarac za Evropu tako da se s pravom postavlja pitanje posljedica ove odluke na ostale zemlje evropskog kontinenta. O utjecaju Brexita na evropske integracije BiH razgovarali smo sa bivšim ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i političkom analitičarkom Ivanom Marić.

Britanski analitičar i stručnjak za Jugoistočnu Evropu James Ker-Lindsay javno je iznio stav o posljedicama Brexita na vanjsku politiku Velike Britanije. On je napisao kako je očito da će Velika Britanija izgubiti svaki utjecaj na politiku proširenja Evropske unije.

Lindsay je upozorio i da će jedna od posljedica izlaska iz Evropske unije bit i gubljenje britanskog utjecaja na Balkanu, ali i susjedstvu.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH i profesor na Ekonomskom fakultet u Sarajevu Zlatko Lagumdžija kazao je za Klix.ba kako odluka građana Velike Britanije nije očekivana.

"Ona je donesena i povratka nema. Odluka je loša za EU, ali mislim da je mnogo gora za Veliku Britaniju i to prije svega iz ekonomskih razloga, a što se već vidi kroz pad funte i londonske berze", rekao je Lagumdžija.

On ističe da su rezultati referenduma pokazali koliko su populizam i demagogija postali moćno oružje u rukama ljudi koji politici ne pristupaju odgovorno.

James Ker-Lindsay (Foto: Twitter)
James Ker-Lindsay (Foto: Twitter)

"Ovo je pobjeda radikalne desinice u Evropi i na neki način sada vidimo da je ono što se zove Trumphizacija političke scene zahvatilo i Veliku Britaniju. Vidjeli smo da podjele u svijetu, a prije svega u Evropi nisu klasične podjele na ljevicu i desnicu jer su lideri laburista i konzervativaca bili na strani ostanka. Samo marginalne političke opcije podržavale su izlazak", kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija je kazao i da generalno u EU poslije migrantske krize postoje dva pogleda na budućnost savremenog svijeta i to na jednoj strani pogled na svijet kao otvoreno društvo i na drugoj strani da postoje snage zidova i podjela. Kako ističe jučer je pobijedila politika zida i provalije, a ne politika mosta.

On je kazao da je za Zapadni Balkan i posebno za BiH bitno istaći kako će se Brexit odraziti na našu državu samo u mjeri u kojoj to dozvolimo.

"Evropa će sada bit zauzeta svojim problemima. Čitav proces izlaska Velike Britanije će trajati pune dvije godine u najboljem slučaju, ali ne treba zaboraviti da je predsjednik Evropske komisije, kada na vidiku nije uopće bio referendum, rekao da do 2020. godine svakako nema proširenja EU", rekao je Lagumdžija.

Profesor dodaje da našu državu ovakva odluka Velike Britanije ne sprječava u sprovođenju reformi nego da domaće političare treba podstaći da sprovedu mjere iz reformske agende, odnosno do realizacije mjera iz inicijative EU.

"To je inicijativa koju još uvijek nazivamo britansko-njemačka inicijativa, ali ona je davno postala inicijativa EU. Ona nije vlasništvo te dvije zemlje nego vlasništvo čitave EU. Najvažnije je da ta inicijativa ne postoji zbog toga što se Njemačka ili Velika Britanija ne slažu, nego zbog toga što se mi ne slažemo kako treba da idemo naprijed", kazao je Lagumdžija.

S obzirom na to da Velika Britanija sljedeće godina predsjedava EU, Lagumdžiju smo pitali i da li će se to odraziti na evropske integracije BiH u smislu mogućnosti napredovanja.

Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Napredak BiH ne zavisi od zemlje koja predsjedava. Mi nijednom nismo imali problem da nam predsjedavajući EU u tih šest mjeseci pravi problem jer mi smo uvijek sami sebi pravili probleme", zaključio je Lagumdžija.

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da je odluka Britanaca priredila veliko iznenađenje u Evropi, a i drugim zemljama. Iako su ankete davale podjednaku mogućnost pobjede objema stranama ipak je malo ko očekivao ovakav ishod referenduma.

"Mnogi EU političari prilikom javnih obraćanja nisu mogli sakriti svoje iznenađenje i razočarenje odlukom Britanaca da napuste EU. Čak je i sam premijer Cameron, koji je 2013. godine i inicirao ovaj referendum, bio zatečen rezultatom referenduma, pa je svoj zvanični stav iznio tek kasno jutros zajedno s podnošenjem ostavke na mjesto premijera", kazala je Marić.

Ona podsjeća i da je Cameron referendum o izlasku Britanije iz EU pokrenuo 2013. godine kako bi smirio EU skeptike u redovima svoje stranke, ali isto tako da bi popravio pregovarački položaj Britanaca u pregovorima sa EU.

"Međutim, taj politički potez i loša procjena su ga koštali političke karijere. Građani Britanije nisu razumjeli da se radi o blefu pa su referendum shvatili ozbiljno i izglasali napuštanje EU", rekla je Marić.

Na pitanje koje će posljedice odluka imati za Veliku Britaniju, EU i ostale države Marić odgovara da je teško prognozirati kako će se situacija dalje odvijati.

"Ovaj potez Britanije je već izazvao određene turbulencije. Škotska, koja je većinski glasala za ostanak u EU već je najavila ponavljanje referenduma o nezavisnosti koji je bio neuspješan 2014. godine. Ovaj put bi mogli dobiti podršku većine građana za izlazak iz UK, a ulazak u EU", ističe Marić.

Stava je da bi njihovim stopama mogla krenuti i Sjeverna Irska u kojoj je također većina građana glasala za ostanak u EU.

"Pozitivan ishod referenduma dao je vjetar u leđa i radikalnim strankama širom Evrope, prvenstveno u Francuskoj i Austriji, koji su također najavili mogućnost referenduma o izlasku iz EU", kazala je Marić.

Kako ističe finansijske posljedice bi mogle biti loše, ako ne i katastrofalne. Podsjeća da je funta jutros već zabilježila pad i ako se taj trend nastavi pobornici napuštanja EU će teško ostvariti obećanje o ekonomsko prosperitetu Britanije kojim su i pridobili najveći broj pristalica.

"Pored toga oni su obećavali i kontrolu ulaska imigranata, što je ionako neupitno jer Britanija i u okviru EU sama čuva svoje granice. Ni EU neće izaći neokrnjena. Realna je bojazan da će i EURO izgubiti na vrijednosti, što će se negativno odraziti i na mnoge druge tokove", rekla je Marić.

Ivana Marić (Foto: Facebook)
Ivana Marić (Foto: Facebook)

Ona je dodala da su zvaničnici EU ovu vijest primili rezignirani i da su iskoristili priliku da podsjete na ciljeve ujedinjenja i izraze namjeru za nastavak tog puta i jačanje EU.

"Vidno razočarani nisu trošili vrijeme na žaljenje već su Britancima poručili da što prije krenu sa zvaničnom procedurom istupanja kako bi EU mogla da krene s preslagivanjem i konsolidacijom", kazala je Marić.

Marić je istakla da nakon što se suočila s velikim prilivom izbjeglica i migranata EU je problem Bosne i Hercegovine stavila u drugi, ako ne i treći, plan.

"Posebno zbog neozbiljnog pristupa naših političara i nemogućnosti dogovora i oko osnovnih reformi. Sve manje inicijativa i sve manje bitnih političara iz EU dolazi u našu državu", ističe Marić.

Dodaje da su zabavljeni svojim problemima EU političari prepustili domaćim političarima u BiH rješavanje problema, u čemu se oni očito ne snalaze.

"Od najavljenih ekonomskih i socijalnih reformi ostvaruju se djelići, a nerješivi problemi se gomilaju. I pored minimalnih pomaka bh. političari pokušavaju uvjeriti EU da bi i to trebalo biti dovoljno, za šta EU, koja se sada suočava s izlaskom Britanije, sigurno neće željeti da troši dragocjeno vrijeme", zaključila je Marić.