BiH
7

Analitičari: Brexit bi kočio put BiH u EU

Piše: A. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) na današnjem referendumu u ovoj zemlji mogao bi ostaviti određene posljedice na putu BiH ka EU, smatraju ekonomski i politički analitičari iz naše zemlje.

Politički analitičar Adnan Huskić u izjavi za Klix.ba je kazao kako je današnji referendum "bespotreban" te da je Velika Britanija dovedena u ovu situaciju najviše zbog neumjesnosti politike Davida Camerona.

"Cameron, osim što je inicijator glasanja na referendumu, najveći je zagovornik glasanja protiv izlaska zemlje iz EU, što je paradoksalno. Uradio je to pod pritiskom ljudi iz donjeg doma Konzervativne stranke, ali je nevjerovatno da se neko prepustio ovakvom riziku samo da bi promijenio situaciju u svojoj stranci. Posljedice mogu biti nesagledive, a u ovom momentu ih je nemoguće predvidjeti, iako tržište već pokazuje znakove straha", izjavio je Huskić.

Rusija i Turska mogle bi se više umiješati u politiku BiH

On se pita "šta kada organizacija koja je u ovom slučaju jedina prava vodilja za BiH - EU, ostane bez zemlje kao što je Velika Britanija i doživi potres ovoga tipa?“ Mišljenja je da bi to bio presedan, jer se nikada do sada nije desilo da neka zemlja izađe iz EU, posebno kao što je Velika Britanija.

"Bila bi ovo apsolutna katastrofa, jer teško da bi EU smogla snage i kapaciteta da se ozbiljnije nastavi baviti našom zemljom. Kada Amerikanci nemaju značajniju ulogu u BiH, Evropljani nedovoljno, onda bi se sve više mogle miješati Rusija, Turska i države koje ne doprinose općoj sigurnosti i stvaranju ambijenta koji bi pomogao razvoj demokratije u BiH", dodao je naš sagovornik.

Potencijalne posljedice po BiH

Ekonomski analitičar Anto Domazet ističe da referendum u Velikoj Britaniji može potencijalno imati ekonomske, političke i socijalne posljedice za našu zemlju.

"Što se tiče ekonomskih efekata, ne vjerujem da će to ostaviti duboki trag i značajne posljedice, jer Britanija nije uključena u evropsku monetarnu uniju, a ekonomski odnosi naše zemlje i Britanije nisu posebno razvijeni. Ova zemlja je u posljednje vrijeme imala aktivan angažan prema BiH i njenom putu ka EU, a poznata je i britansko-njemačka inicijativa iz 2014. godine koja je rezultirala boljim odnosom dvije zemlje", naglasio je Domazet.

Prema njegovom riječima, socijalne posljedice zlaska Velike Britanije iz EU mogle bi se odraziti na život Bosanaca i Hercegovaca koji žive tamo, iako ne u velikoj mjeri.

"To je zemlja u kojoj se univerzalne slobode i ljudska prava provode na bazi nacionalne regislative. Ukupan dojam je da je EU bez Britanije oslabljena u ekonomskom i političkom smislu, a ostanak bi itekako značio povoljnu okolnost za našu zemlju. Stremimo ka EU koja treba biti jaka i aktivna, a građani Velike Britanije danas će glasati za ostanak u EU", uvjeren je Domazet.