BiH
0

Magazinović: Za BiH je važno da pokaže da ostaje na svom EU putu

FENA
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nije nepoznato da se Bosna i Hercegovina nalazi na vjetrometini međunarodnih dešavanja bez mogućnosti da utičemo na njih. Ovo posljednje, odluka o izlasku Velike Britanije iz EU, dočekali smo potpuno nespremni, bez kredibilne aplikacije za članstvo, bez dostavljenog upitnika, što znači da je i kandidatski status daleko smatra poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

To su, navodi, ipak stvari na koje naše vlasti mogu uticati.

"Nadam se da nekome neće pasti na pamet da za svoj nerad potraži opravdanje u odluci koju su donijeli Britanci. U ovom trenutku je važno reći da tzv. britansko – njemačka inicijativa nije ugrožena, jer je ona odavno postala inicijativa EU. Ne treba imati nikakve sumnje da će BiH, bez obzira na rezulatate referenduma, imati podršku, između ostalih i Londona i Berlina", izjavio je Magazinović za Fenu, upitan da komentira odluku građana Velike Britanije da izađu iz EU.

Magazinović smatra da aktuelna vlast ima dvije politike: "valjda će biti dobro" i "stranci će na kraju popustiti". On ističe da nam ni jedna ni druga neće donijeti ništa dobro.

Po njegovim riječima, za BiH je sada važno da pokaže da ostaje na svom EU putu, te da se iskoristi narednih nekoliko dana na pokušaj postizanja unutrašnjeg dogovora koji bi garantovao da nećemo izgubiti naredih najmanje godinu dana.

"Vlasti moraju ponuditi konkretne rezultate, a prije toga objasniti sebi, a onda i svima u zemlji i inostranstvu da su svjesni da nam je EU put potreban prije svega radi nas samih, a ne radi EU", ističe Magazinović.

Kaže da se ekonomske posljedice odluke da će Velike Britanija izaći iz EU trenutno teško mogu predvidjeti, „ali nije teško predvidjeti da će rezultat referenduma ojačati desničarske pokrete širom EU, pa i pokrenuti slične inicijative u drugim članicama“.

"Mnogo je izazova pred EU, ali i pred samom Velikom Britanijom. Nažalost, refleksije globalne politike, bez mogućnosti da utičemo na te događaje, osjetit će se i u BiH. Ipak, ono na šta se može uticati iz BiH jeste kandidatski status i pristup evropskim fondovima i na to se vlasti trebaju koncentrisati", zaključio je Magazinović.