{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović i Ashton razgovarali o koracima za integraciju BiH u EU

F
9.2.2011. u 16:52
0
1
Izetbegović i Ashton razgovarali o koracima za integraciju BiH u EU
0
Izetbegović i Ashton razgovarali o koracima za integraciju BiH u EU
Foto: RFE
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se u New Yorku s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.
Razgovarali su o procesu formiranja vlasti, sljedećim koracima u integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, tranziciji Ureda visokog predstavnika (OHR) te o modalitetima budućeg angažmana Evropske unije u našoj zemlji.

Sagovornici su se složili da je potrebno što prije formirati vlast na svim nivoima te odmah zatim pristupiti realizaciji prioritetnih zadataka neophodnih kako bi Bosna i Hercegovina ove godine mogla podnijeti aplikaciju za kandidatski status, kao što su implementacija presude "Sejdić i Finci" i donošenje zakona o popisu stanovništva i zakona o državnoj pomoći.

Konstatirano je da Evropska unija u narednom periodu treba dodatno pojačati angažman u našoj zemlji, te da u što skorijem periodu imenuje novog šefa Delegacije Evropske unije.

Izetbegović i Ashton su se složili da daljnhi proces evropske integracije naše zemlje treba da se odvija paralelno s procesom tranzicije Ureda visokog predstavnika, ali da zatvaranje OHR-a ne bi trebao biti uvjet za podnošenje aplikacije za kandidatski status.

Izetbegović je podvukao da tranzicija OHR-a treba biti postepena, a da se uloga Ureda smanjuje u skladu s povećanjem uloge Evropske unije u našoj zemlji, te da do konačnog zatvaranja OHR-a može doći tek onda kada sazriju uvjeti za to, odnosno kada se stvore adekvatni i efikasni domaći mehanizmi za rješavanje unutrašnjih sporova.

Ashton je ponovila punu opredijeljenost i odlučnost Evropske unije da posveti posebnu pažnju integraciji Bosne i Hercegovine te najavila da će daljnji angažman Evropske unije u našoj zemlji biti detaljno razmatran na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije koji će se održati 21. februara.

Izetbegović je istakao da integracija naše zemlje u Evropsku uniju nema alternative, te da prioritetna zadaća svih domaćih političkih aktera mora biti ubrzavanje tog procesa, jer svako zaostajanje Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama nije dobro ni za unutrašnju situaciju ni za stabilnost u regiji.

Izetbegović je ponovo naglasio da je potrebno izraditi program pridruživanja Evropskoj uniji skrojen po mjeri za Bosnu i Hercegovinu, uzimajući u obzir njene specifičnosti, te da, u tom smislu, posebna pažnja mora biti posvećena daljnjoj izgradnji domaćih institucija u skladu s evropskim standardima, razvoju moderne infrastrukture te obnovi međunacionalnih odnosa kroz dijalog, dogovor i iznalaženje kompromisnih rješenja.

Na kraju razgovora, Izetbegović je pozvao Ashton da se lično angažuje i da što prije posjeti Bosnu i Hercegovinu, za šta je Ashton izrazila spremnost, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: