|

Komšić i Izetbegović: Put u NATO i EU nema alternativu

Komšić i Izetbegović: Put u NATO i EU nema alternativu
0
S
Sarajevo-x.com
3.12.2010. u 14:45
14
komentara
0

dijeljenja
Komšić i Izetbegović: Put u NATO i EU nema alternativu Članovi Predsjedništva BiH dočekuju visoku delegaciju
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović razgovarali su danas u Sarajevu sa brojnom delegacijom Komiteta za politiku i sigurnost Evropske unije, u kojoj su bili ambasadori svih članica Evropske unije, predstavnici Evropske komisije i Sekretarijata Vijeća Evrope. Sastanku je prisustvovao i Boris Buha, savjetnik u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.
Na početku sastanka članovi Predsjedništva su visokoj delegaciji poželjeli dobrodošlicu u BiH i izrazili zadovoljstvo što su pokazali interes za našu zemlju, baš u ovom vremenskom trenutku, kada se očekuje konstituisanje nove vlasti na svim nivoima, nakon uspješno provedenih oktobarskih izbora.

Ta vlast, kako je rečeno na sastanku , treba da, neposredno nakon konstituisanja, preuzme odgovornost i preuzme aktivnosti za realizaciju brojnih obaveza koje je neophodno izvršiti na evroatlantskom putu BiH.

Vlast na osnovu platforme

Komšić i Izetbegović su, također, ambasadorima zemalja članica EU naglasili da je naš put integracije u EU i NATO, jedini put, koji vodi prosperitetu i stabilnosti zemlje i regije. U tom kontekstu važno je uspostaviti vlast na osnovu platforme, koja će provesti aktivnosti koje su preduslov za dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO,voditi računa o dosljednoj primjeni Sporazuma o stabilizaciji i prdruživanju, realizaciji obaveza iz privremenog sporazuma koje kasne,donijeti zakon o popisu stanovništva, otpočeti ustavne reforme sa primjenom presude o ljudskim pravima,usvojiti zakon o državnoj pomoći, raditi na poboljšanju ekonomskih uslova i privlačenju stranih investicija i otvaranju novih radnih mjesta na osnovi korištenja velikih potencijala, koje Bosna i Hercegovina ima.

Za sve to je neophodan unutrašnji dijalog, otklanjanje nacionalističke i destruktivne retorike, kao i pomoć Evropske unije, odnosno međunarodne zajednice u vidu odlučnosti i jasnih smjernica o reformskim procesima. Na taj način bi se stvarale pretpostavke za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropsku uniju.
Ambasador Belgije Walter Stevens, u svojstvu šefa delegacije je rekao da je ohrabren nastupom Predsjedništva i dodao da to može biti model funkcionisanja i za sve ostale nivoe vlasti u BiH.

Podrška teritorijalnom suverenitetu

Još jednom je pružio snažnu podršku BiH sa njezinim integritetom i teritorijalnim suverenitetom, na njezinom putu prema EU i usklađivanju sa evropskim standardima. Takođe je rekao da će EU u BiH snažno podržati sve reformske procese koji budu pokrenuti u duhu kompromisa i saradnje na unutrašnjem, regionalnom i globalnom planu.

Tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o neophodnosti definisanja jedinstvene jasne poruke EU prema BiH, kojoj je potreban ubrzan razvoj i napredak, o ulozi OHR-a, zatim stepenu ispunjavanja pet plus dva uslova i ciljeva, kao i o svim drugim aktuelnim pitanjima koja se tiču odnosa naše zemlje i Evropske unije.
Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da je budućnost BiH i regije u EU i NATO u interesu svih građana regiona i Evrope, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...