|

Evropska unija pozvala čelnike BiH da formiraju vlast

Evropska unija pozvala čelnike BiH da formiraju vlast
0
F
FENA
21.2.2011. u 19:18
3
komentara
0

dijeljenja
Evropska unija pozvala čelnike BiH da formiraju vlast
Evropska unija poziva političke čelnike u Bosni i Hercegovini da uspješno dovrše razgovore o formiranju vlade te da pronađu put prema dogovoru o budućnosti te zemlje, istaknuto je u ponedjeljak u Bruxellesu nakon sastanka ministara vanjskih poslova.
"Razgovarali smo o Bosni i Hercegovini i o tome kako možemo pojačati našu pomoć i podršku za integraciju te zemlje i njen napredak prema Evropskoj uniji. Važno je da se u razgovorima o formiranju vlade u BiH postignu rezultati i da čelnici opravdaju ono što se od njih očekuje", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Ministri vanjskih poslova EU-a pod predsjedanjem Ashton kratko su za vrijeme radnog ručka razgovarali o Bosni i Hercegovini.

Bilo je predviđeno da rasprava traje dulje, ali je ministarski sastanak u potpunosti protekao u znaku događaja u Libiji i na južnom Sredozemlju.

Nakon današnje rasprave nisu doneseni nikakvi zaključci o BiH jer je to odgođeno za sljedeći redovni sastanak u martu kada će se ponovno razgovarati o jačanju prisutnosti EU-a u toj zemlji.

"Postoji velika potreba za dijalogom između tri naroda i njihovih predstavnika i ako Evropska unija može u tome biti korisna, pomoći ćemo", rekao je njemački državni tajnik za evropske poslove Werner Hoyer.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt poručio je da ne treba od EU-a očekivati rješenje za probleme Bosne i Hercegovine.

"Svi se varaju ako očekuju da EU riješi probleme te zemlje", rekao je Bildt.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...