|

EU traži formiranje Vijeća ministara BiH

EU traži formiranje Vijeća ministara BiH
0
S
SRNA
21.2.2011. u 22:14
12
komentara
0

dijeljenja
EU traži formiranje Vijeća ministara BiH Foto: AP
Visoki predstavnik EU Catherine Ashton izjavila je da je važno da razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH dovedu do rezultata i da politički lideri u BiH opravdaju ono što se od njih očekuje.
Ona je ovo rekla novinarima u Briselu nakon sastanka ministara inostranih poslova EU, koji su za vrijeme radnog ručka razgovarali i o BiH, iako je gotovo cijeli sastanak prošao u znaku krize u sjevernoj Africi.

Tokom kratkog razgovora istaknuto je očekivanje da se u BiH formira Vijeće ministara, da se podstaknu reforme kojima je cilj EU, a dotaknuto je i pitanje budućeg šefa delegacije u BiH.

SRNA saznaje da će krajem ove sedmice direktor novoosnovane Evropske službe za spoljne poslove /EEAS/, zadužen za odnose sa zapadnim Balkanom, istočnim partnerstvom i Rusijom Miroslav Lajčak doputovati u BiH, gdje će o ovim temama razgovarati sa svojim domaćinima.

Za vrijeme radnog ručka vođen je uvodni razgovor o karakteru mandata koji bi trebalo da ima budući šef delegacije EU u BiH, a ideje u vezi s tim trebalo bi da budu finalizovane u martu, prije sastanka Vijeća za provođenje mira u BiH /PIK/.

Prema riječima visokih sagovornika Srne, novi šef delegacije biće jaka, vrlo iskusna ličnost, koja će imati na raspolaganju "cijeli instrumentarijum" pozitivnih i negativnih mjera kojima bi BiH trebalo da se pomogne na putu prema EU.

Mađarski šef diplomatije Janoš Martonji rekao je za Srnu da je razgovor za radnim ručkom o BiH bio baziran uglavnom na osnovu analize Miroslava Lajčaka.

"Razgovarali smo o tome šta mi možemo dati BiH, ali i šta BiH treba da učini. Postoji veliki stepen slaganja oko zadataka BiH. Potrebno je brzo osnovati Vijeće ministara, ispuniti zahtjev Suda u Strazburu u predmetu 'Sejdić i Finci', te omogućiti provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Martonji.

Prema njegovim riječima, potrebno je generalno staviti se na put evropskih reformi. "Mi smo spremni da pružimo pomoć", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova, čija zemlja vodi EU do kraja juna mjeseca.

On je dodao da će novi šef delegacije EU biti osoba koja će imati autoritet, da su u opticaju neka imena, ali da je prerano govoriti o tome ko bi mogao da bude na toj funkciji.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, čija zemlja preuzima od Mađarske predsjedavanje EU u julu, rekao je da je Poljska zainteresovana za napredak BiH, ali da insistira na dogovorenim reformama.

On je dodao da je razgovor o BiH prošao u visokom stepenu slaganja i da je bio konstruktivan.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...