Teško stanje u BiH
7

Evropski parlamentarci: Politička elita mora raditi na popravci zemlje

Piše: A. K.
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Sedam članova Evropskog parlamenta, Eduard Kukan, Doris Pack, Anna Ibrisagic, Tanja Fajon, Libor Roucek, Jelko Kacin i Ivo Vajgl, danas su objavili zajedničku izjavu o teškom stanju u kome se nalaze europske integracije Bosne i Hercegovine.

U svojoj izjavi parlamentarci su istakli kako sa građanima naše zemlje dijele viziju u kojoj je BiH član Evropske unije. Da bi se to dogodilo politička elita u Bosni i Hercegovini mora da krenu aktivno da radi na "popravci naše zemlje" i dramatično unaprijede način na koji vladaju našom zemljom. Istaknuli su da političke elite moraju da ispune "evropsku agendu" jer to građani od njih i očekuju.

Proces integracija našoj zemlji i njenim građanima bi omogućio vidljive prednosti. Da bi te prednosti došle, BiH treba da provede odluku Sejdić i Finci, unese funkcionalnost u institucije na svim nivoima, ojača vladavinu prava, da se bori protiv korupcije i organiziranog kriminala, da radi na slobodi medija, te da stvori efikasne koordinacijske mehanizme. Činjenica da će izostanak pripreme BiH za članstvo Republike Hrvatske u EU donijeti ogromne probleme za ionako slabu privredu BiH dovoljno govori koliko je naša zemlja zapuštena.

Doris Pack je kazala kako je nevjerojatno tužna zbog situacije u našoj zemlji, te dodala kako je za nju upitna iskrenost naših političara kada govore da žele raditi na evropskim integracijama. Tanja Fajon je izrazila zabrinutost da bi i vizni režim sa BiH mogao biti ugrožen, jer šest EU zemalja traže suspenziju.

Na pitanje da li je i EU kriva što se naša zemlja nalazi u takvoj situaciji Doris Pack je odgovorila: "Odgovorno tvrdim da EU nije kriva, mi u Parlamentu već godinama upozoravamo na ovo što vidimo danas. U bezbroj razgovora sa političarima i kroz naše rezolucije uvijek smo pokušali jasno reći koji su to uslovi koje BiH treba ispuniti, i držim da smo uvijek bili jasni. U Evropskoj komisiji radi odgovorna i obučena grupa ljudi, koja dijeli našu viziju i radi na tome da BiH bude u Evropskoj uniji. Ono što Evropska unija nema, jesu mehanizmi za kažnjavanje političara u BiH. Osim da uskratimo financijsku podršku, ali time bi kaznili i građane, a to ne želimo."

U narednih deset dana grupa parlamentaraca će posjetiti našu zemlju i prenijeti ovu poruku političarima.