"Put ka EU treba biti prioritet"
1

Fajon: Sve teža politička situacija u BiH, političari gube kredibilitet

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Politička situacija u Bosni i Hercegovini se pogoršava, zemlja je u političkoj blokadi koju dodatno destabilizira i ekonomska situacija, izjavila je Agenciji FENA poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, nakon što BiH nije u predviđenom roku ispunila uvjet(e) iz Mape puta o implementaciji presude Sejdić-Finci.

"Bh. političari gube kredibilitet. Dogovoreno je bilo s komesarom za proširenje EU Stefanom Fueleom na sastanku 27. juna u Briselu, da BiH pošalje jedinstven prijedlog političkih stranaka za implementaciju presude Sejdić-Finci. Ali uprkos tome, dogovor nije ispunjen i politička situacija se pogoršava. Čini se, kao da je zemlja u političkoj blokadi, koju dodatno destabilizira i ekonomska situacija. Vjerujem, da još nije prekasno za aplikaciju za članstvo u EU. To naime znači, da BiH treba put ka EU staviti kao prioritet na agendu političkih stranaka i institucija", kazala je Fajon.

Uprkos kampanji za lokalne izbore, Fajon je naglasila da bi politički lideri morali imati na umu nužnost odvajanja unutarnje politike od približavanja EU, jer je to tema nadnacionalnog značaja, koja prelazi unutarstranačke borbe i dogovaranja i tiče se svih građana BiH.

Na opasku Agencije FENA kako nemogućnost dogovora postaje pravilo rada bh. političara i institucija zbog čega se demokratija pretvara u suprotnost, Fajon je rekla da ta praksa koči državu u napretku, brzom i efikasnom približavanju euroatlantskim integracijama.

"Dogovori se implementiraju presporo ili uopšte ne, država nije u stanju funkcionirati kao cjelina i previše je međustranačke borbe za vlast i pozicije u institucijama na račun europskog puta BiH. Ponovit ću još jednom, o europskom putu morao bi se naći najširi mogući, barem nacionalni konsenzus u državi", kazala je Fajon.

Na kraju razgovoru za Agenciju FENA izrazila je nadu da bh. političari ne razumiju politiku kao uzurpaciju vlasti, nego da rade za dobrobit građana, koji su ih i izabrali.

"Nadam se, da političari neće vrijeme izborne kampanje i dodatno koristiti za međusobne sukobe i politička previranja, jer BiH sada više nego ikad treba odgovorne i kredibilne lidere, da zemlju vrate na put ka napretku", poručila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.