Zapadni Balkan na prekretnici
0

Tanja Fajon izrazila zabrinutost zbog slabog napretka BiH

SRNA
Član Komisije za spoljne poslove Evropskog parlamenta Tanja Fajon izrazila je danas zabrinutost zbog slabog napretka u BiH u evropskim integracijama i zbog činjenice da nisu ostvarena obećanja data tokom dijaloga na visokom nivou o pristupanju BiH u EU.

"Očigledno, političari prošle godine nisu imali dovoljno volje za hitne reforme, a građani već osjećaju posljedice loših odluka političara", rekla je Fajonova, uz ocjenu da unutrašnja situacija u BiH blokira evropski put.

Ona je izrazila nadu da će političari ponovo vratiti BiH na pravi put, kako bi što je prije moguće mogla da se kandiduje za članstvo u EU, saopšteno je iz kabineta Tanje Fajon u Briselu.

Komentarišući izvještaje o napretku zemalja zapadnog Balkana, koje je danas objavila Evropska komisija, Fajon je rekla da izvještaji predstavljaju ogledalo aktuelne situacije u zemljama i daju im "vjetar u leđa“ da nastave evropskim putem.

Fajonova je izrazila zadovoljstvo napretkom Srbije, ali je dodala da su potrebni dodatni koraci koji će pokazati iskreni dijalog sa Prištinom, kao i značajne reforme pravosuđa, angažovanje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i poboljšanje situacije u vezi sa pravima manjina.

“Pozdravljam napredak dijaloga na visokom nivou između EU i Makedonije, jer je to jasan pokazatelj da se zemlja priprema za početak pristupnih pregovora. Nadam se da će spor oko imena sa Grčkom biti uskoro riješen“, rekla je Fajonova.

Ona je pozdravila napredak Albanije, koja je načinila korak naprijed u nekim od najvažnijih pitanja, ali napredak i dalje mora da se ostvari u domenu reformi pravosuđa i javne administracije.

“Istinski test zrelosti političke elite pokazaće se na izborima naredne godine“, rekla je Fajonova.

Govoreći o Kosovu ona je rekla da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu, ali će biti spremno da preuzme značajnije korake ostvarivanjem napreteka u nekim ključnim pitanjima.

“Crna Gora je ostvarila određeni napredak, ali mora da djeluje mnogo odlučnije i neumorno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou“, rekla je Fajonova.

Fajonova je istakla da je zapadni Balkan na prekretnici.

"Zapadni Balkan je dio Evrope, ali zemlje regiona suočavaju sa velikim naporima na putu ka EU, a posebno se traži više odlučnosti i jasne želje za reformama", rekla je Fajonova.

Ona je istakla da je ovo jasna poruka da je proces proširenja živ i da se samo konkretni rezultati, koji pokazuju da se životi građana poboljšavaju, mogu smatrati korakom naprijed.

“Od političara zavisi koliko brzo i odlučno će zemlje nastaviti putem EU. Nema vremena za oklijevanje sa neophodnim reformama zbog unutrašnjih cjenkanja. Dobrobit i bezbjednost građana i budućnost mlade generacije je u pitanju“, rekla je Fajonova.

"Broba protiv organizovanog kriminala i korupcije mora biti prioritet napora svih vlada u regionu, kao i jasniji i efikasniji pristup reformi pravosuđa, ekonomiji, upravljanju, administraciji, nezaposlenosti, socijalnoj inkluziji, kao i slobodi medija i pluralnosti", zaključila je Fajonova.