{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EKSKLUZIVNO
/
Doris Pack predlaže suspenziju BiH iz Vijeća Evrope i zaustavljanje IPA fondova

22.5.2013. u 14:22
6
106
Doris Pack predlaže suspenziju BiH iz Vijeća Evrope i zaustavljanje IPA fondova
6
Doris Pack predlaže suspenziju BiH iz Vijeća Evrope i zaustavljanje IPA fondova
Doris Pack (Foto: AFP)
Članica Evropskog parlamenta Doris Pack predložila je Evropskom parlamentu da pozove Vijeće Evrope na suspenziju članstva BiH, suspenziju prijelaznog Ugovora o trgovini i zaustavljanje IPA fondova za našu zemlju, saznaje Klix.ba.
Pack je predložila ovaj amandman u posljednji čas, dan uoči plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, na kojem će biti održana rasprava o Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku BiH. Rezoluciju je u martu usvojio Vanjskopolitički odbor EP, a večeras će biti održana rasprava na plenarnom zasjedanju EP-a u Strazburu. Glasanje o Rezoluciji će biti održano u četvrtak.

Pack, izvjestiteljica EP za BiH i autorica Rezolucije uložila je amandman kojim traži od Evropske komisije suspenziju prijelaznog trgovinskog ugovora sa BiH, suspenziju IPA fondova i u kojem poziva Vijeće Evrope da razmotri suspenziju članstva naše zemlje u toj organizaciji.

Razlog ovakvog oštrog stava izvjestiteljice EP za našu zemlju je nedostatak napretka u implementaciji presude u slučaju Sejdić-Finci i generalno nedostatka napretka u procesu integracije u Evropsku uniju.

U Rezoluciji o napretku BiH prethodno je naveden nedostatak napretka u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju i uslova potrebnih za predaju kredibilne aplikacije za članstvo i dobijanje kandidatskog statusa. Parlamentarci u Vanjskopolitičkom odboru su se tada složili da su korupcija, slaba vladavina prava i pasivna politička elita krivi za slabu ekonomiju i ogromni odliv mozgova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: