BiH
22

Bozkurt: Uspjeli smo spriječiti usvajanje amandmana Doris Pack

FENA
Emina Bozkurt
Emina Bozkurt
Glasnogovornica za socijaldemokrate u Evropskom parlamentu Emina Bozkurt kazala je danas, povodom glasanja glasanja o Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku BiH, da je zadovoljna odbacivanjem amandmana Doris Pack.

"Borili smo se svom silom i srećom uspjeli da spriječimo usvajanje amandmana Doris Pack, ali s malom razlikom od samo 27 glasova", kazala je Bozkurt.

Ona nije htjela podržati poziv Doris Pack Vijeću Evrope da suspendiraju članstvo BiH u toj organizaciji.

"Gdje su Sejdić i Finci onda mogli ići? Ne želim da obustavim put do pravde na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu za građane BiH", istakla je Bozkurt.

Podsjetila je da je provođenje presude Sejdić- Finci ključno jer svi građani trebaju da imaju osnovna građanska prava.

"To je minimum za demokratsko društvo. Lideri Bosne i Hercegovine im to moraju garantovati i dogovoriti se. Do sada su propušteni mnogi krajnji rokovi. Zato nema progresa u procesu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. U međuvremenu, građani BiH su ti koji pate zbog nezaposlenosti i nedostatka osnovnih prava", dodala je Bozkurt.

Pojasnila je da 80 posto stanovništva u BiH želi da bude dio EU te da ova činjenica nadilazi etničke linije.

" Dok se bh. lideri svađaju o promjenama Ustava, oni zanemaruju osnovne potrebe, kao što su zdravstvo i obrazovanje", rekla je.

Bozkurt je istakla da napredak BiH stoji, dok druge države u regiji napreduju.

"Hrvatska će uskoro ući u EU. Ovo će imati velike posljedice za BiH. EU granica između Hrvatske i BiH mora povezivati, a ne dijeliti. Bosna i Hercegovina mora da vidi jasno koji su njeni interesi prije nego što Hrvatska uđe u EU", naglasila je.

Evropski parlamentarci, mišljenja je, imaju odgovornost za zapadni Balkan, a dešavanja u BiH utječu na cijelu regiju.

"Kako možemo osigurati održivost i stabilnost regije ako ostavimo BiH? Bez BiH i sama Evropa ostaje nepotpuna", rekla je Emine Bozkurt.