{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vesna Pusić: EU je zabrinuta za situaciju u BiH

A
23.7.2013. u 12:12
7
41
Vesna Pusić: EU je zabrinuta za situaciju u BiH
7
Vesna Pusić: EU je zabrinuta za situaciju u BiH
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Za Bosnu i Hercegovinu je ključno da u ovom trenutku pokaže napredak gdje god je to moguće pokazati, kazala je u izjavi za agenciju Anadolija ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.
Vijeće za vanjske poslove Evropske unije (EU), podsjetimo, uputilo je jučer još jedno upozorenje vlastima Bosne i Hercegovine o neophodnosti provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ''Sejdić-Finci'' i izrazilo zabrinutost nenapredovanjem zemlje na putu evropskih integracija.

BiH je jedina zemlja regiona koja je bila tema sjednice ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji čine Vijeće za vanjske poslove. Vijeće je izrazilo žaljenje što politički lideri u BiH za tri godine nisu uspjeli implementirati presudu u predmetu ''Sejdić-Finci'', dovodeći BiH u poziciju da krši međunarodne obaveze.

''Zaključci o BiH doneseni su u tri tačke. Oni su na redu bili u onoj kategoriji zaključaka koji se donose bez rasprave. To je možda malo u kontradikciji s činjenicom da praktički ministri svih zemalja članica EU su vrlo zainteresirani za BiH i vrlo često razgovaraju o BiH i kad ta tema nije na dnevnom redu. Bez rasprave usvojeni zaključci uglavnom govore o zabrinutosti za situaciju u BiH. Prvi govori da zemlje u regiji napreduju, a da BiH zaostaje, dok druga dva se pozivaju na nužnost provedbe Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić-Finci', odnosno vezanost napredovanja BiH sa realizacijom ili provedbom odluke u slučaju 'Sjedić-Finci'. Ako malo dublje uđemo u taj problem, jasno nam je da u velikoj mjeri postoji određeni sukob između daytonskog koncepta BiH, s jedne strane, i presude u slučaju 'Sjedinć-Finci', s druge strane'', rekla je Pusić.

To, dodala je šefica hrvatske diplomatije, ne znači da ne treba provoditi odluku u slučaju ''Sejdić-Finci''.

"Ali, znači da treba sustavno, možda sa punim razumijevanjem i rješavanjem pitanja sa reprezentima sva tri naroda u BiH, prići provedbi odluke u slučaju 'Sejdić-Finci'. Moje mišljenje je da je u svakom slučaju za BiH u ovom trenutku ključno pokazati napredak gdje god je to moguće pokazati, a mislim da je to sada pitanje registriranja vojne imovine, odnosno pitanje aktiviranja MAP-a, puta za članstvo u NATO-u. Za stabilnost BiH, a onda i svih njenih susjeda i naše cijele regije je napredovanje BiH prema članstvu u NATO neobično važno. A s druge strane, važno je u percepciji BiH kao zemlje koja jeste u stanju provesti nešto i može napredovati u realizaciji svojih projekata. To bi stvorilo opću pozitivnu sliku o BiH pa bi se možda i neke druge teme lakše razriješile i neki drugi problemi našli svoje odgovore", izjavila je Vesna Pusić za agenciju Anadolija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: