BiH
10

Kacin: Doris, ovo ide predaleko

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Potpredsjednik Delegacije Evropskog Parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin govorio je danas na plenarnoj raspravi EP-a o izvještaju o napretku BiH te istakao da bi, u svjetlu pristupa Hrvatske u EU, Vijeće i Komisija trebali da očuvaju sadašnje rješenje prelaska granice s Hrvatskom i nakon 1. jula.

Mišljenja je da bi građani BiH trebalo da budu u mogućnosti da prelaze granicu samo s ličnom kartom jer Hrvatska pristupa EU, ne Šengen zoni.

"Mi moramo da pokažemo solidarnost s građanima BiH i da pokušamo da pomognemo ekonomskom oporavku i direktnim kontaktima među ljudima kada je god to moguće", kazao je Kacin.

Istovremeno, ustvrdio je da je protiv amandmana 7 izvestiteljke Doris Pack kojim se poziva Vijeće Evrope da zamrzne članstvo BiH u toj organizaciji.

"Mi moramo da pomognemo i podstaknemo ustavne promjene u BiH, a ne da dalje izolujemo zemlju identifikujući je s Bjelorusijom, jedinom evropskom zemljom koja nije članica Vijeća Evrope. Doris, ovo ide predaleko. O takvom amandmanu je trebalo da raspravljamo na sjednici AFET-a (Odbor za spoljnu politiku EP)", poručio je Kacin.

Dodao je da EP treba da se obrati direktno građanima BiH.

"Ne bi trebalo da suspendujemo IPA fondove za zemlju koja nema prave ustavne mogućnosti da preuzme sudbinu u svoje ruke. Mi moramo da podržimo reforme, ne da ih spriječimo tako što sječemo pojas za spasavanje reformskom naporu", kazao je Kacin.