{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kacin: Rješenja za BiH još dugo neće biti ne pomognemo

F
20.3.2013. u 15:30
0
8
Kacin: Rješenja za BiH još dugo neće biti ne pomognemo
0
Kacin: Rješenja za BiH još dugo neće biti ne pomognemo
Jelko Kacin
Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin (ALDE/LDS) danas je na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta (AFET), na kome je je jedna od tema bila Izvještaj o napretku BiH, izrazio žaljenje zbog nedostatka konkretnih rezultata u BiH uprkos tome što je Doris Pack, izvjestiteljica EP za BiH uložila energiju, vjeru i iskrenost u BiH.
Podsjetio je da se danas u Briselu održava sedmi krug dijaloga Beograda i Prištine, koji se pokazao kao historijski napredak, a istovremeno 23. marta zakazan je sastanak lidera šest najvećih političkih stranaka u BiH na kome će se govoriti o "minimumu minimuma - o implementaciji presude Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci".

"To je pitanje osnovnih ljudskih prava, to je zabrinjavajuće. Moja politička grupa ALDE smatra da rješenja za BiH još dugo neće biti ako im aktivno ne pomognemo. Organiziranje međunarodne konferencije u BiH je svakako korak u pravom smjeru, ali bez ustavnih promjena nema funkcionalne BiH", zaključio je Kacin.

Spomenuo je da se u Libiji razmišlja o upotrebi ustava koji je Moamer Gadafi 1969. godine ukinuo, kako bi država postala funkcionalna te Kacin smatra da "bi BiH u Ustavu SFRJ iz 1974. mogla pronaći članove koji bi joj pomogli da danas može efikasnije funkcionirati".

"Stvari su komplicirane u oba entiteta, a posebno u Federaciji BIH, gdje kompleksnu administraciju BiH privreda ne može održavati", istaknuo je Kacin na kraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: