vijesti
6

Dodik ne vidi napredak na reformskom putu BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik RS-a Milorad Dodik ne vidi napredak BiH na reformskom putu, kako to zaključuje Evropska komisija u svom izvještaju.

Dodik je za RTRS ustvrdio da Evropa, koristeći evropski put BiH, želi da je modelira na način koji njoj odgovara.

I dok je Evropska komisija zaključila da se BiH vratila na evropski put, posebno kroz usvajanje reformske agende, entitetski predsjednik navodi da se ta ocjena i može mjeriti samo po usvajanju tih mjera.

Ne vidi, kaže, napredak, a žali što se BiH ne dozvoljavaju aktivnosti u monetarnoj sferi dok u Evropi, kako navodi, štampaju novac za pokretanje privrede.

"Kada uzmete i pogledate tu famozno nazvanu priču - agenda, vidjet ćete da su Ekonomskoj politici RS za ovu godinu gotovo sve te bile mjere navedene. Ali ostaje niz mnogih drugih mjera koje se nisu poduzele zato što neko iz međunarodne zajednice, a tu participa i Evropa, nije želio da se to desi, kao što je sfera monetrane politike", tvrdi Dodik navodeći da se BiH onemogućava bilo kakvo pokretanje monetarnih aktivnost.

Tražiti u BiH da se samo smanjuju porezi i oslobađa tržište za uvoz, govori, naveo je, koliko je međunarodna zajednica fer prema BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar-Wigemark istakao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da se BiH vratila na pravi put u kontekstu evropskih integracija i reformi, prije svega socijalnih i ekonomskih, koje su ključne za BiH.

Dodao je da je jasno da je u slučaju BiH ostvaren jasan napredak o određenim pitanjima, imajući u vidu da izvještaj o BiH obuhvata razdoblje od augusta 2014. do augusta 2015. godine.