{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komesar Hahn: Napredak je vidljiv, ali vlasti moraju nastaviti provoditi reforme

10.11.2015. u 13:39
11
83
Komesar Hahn: Napredak je vidljiv, ali vlasti moraju nastaviti provoditi reforme
11
 
Komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn obratio se bh. građanima povodom izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2015. koji je objavljen danas.
Hahn naglašava da je u izvještaju zaključeno da je BiH započela rješavanje svojih prioriteta i vratila se na reformski put.

"Ovo je dobra vijest za građane zemlje koja je predugo kasnila za ostalim u regiji. Tokom 2015. BiH je pokazala da može početi realizirati reformske prioritete kada njene vlasti, lideri i političke stranke ulože istinske napore na iznalaženju načina za zajednički rad", rekao je Hahn.

On naglašava da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usvajanje Reformske agende i njeno provođenje predstavljaju pozitivne pomake na kojima domaće vlasti trebaju nadograđivati daljnje reforme.

Hahn napominje da je provedba reformske agende preduvjet za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU.

"Premda se BiH postepeno vratila na reformski put, zemlja se i dalje suočava s ozbiljnim socioekonomskim izazovima poput visoke stope nezaposlenosti, posebno među mladima", kazao je Hahn.

Komesar Hahn naglašava da je potrebno nastaviti reformu javne uprave i pravosuđa.

"BiH je preostalo još dosta sustizanja. To stoji. Ali, vidjevši pozitivne pomake u proteklih godinu dana uvjeren sam da zemlja sada može napraviti odlučan iskorak prevođenjem reformskih prioriteta u konkretna dostignuća", kazao je Hahn.

Na reformskom putu Evroska komisija će pomoći BiH savjetovanjem, ali i davanjem finansijskih sredstava, obećao je Hahn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: