vijesti
2

Wigemark uručio članovima Predsjedništva BiH Izvještaj Evropske komisije o BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH primili su šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Larsa-Gunnara Wigemarka.

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU uručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću i članovima Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Mladenu Ivaniću Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2015. godinu, koje obuhvata period od augusta 2014. do augusta 2015. godine.

U razgovoru s članovima Predsjedništva BiH, specijalni predstavnik EU naveo je da je Izvještaj za BiH za 2015.godinu sveukupno pozitivniji u odnosu na prošlogodišnje, potrctavši da je Bosna i Hercegovina, nakon novog pristupa EU iz decembra 2014. godine, ostvarila napredak u procesu evropskih integracija.

Izvještaj je pisan na činjeničan način i sadrži određene novitete u odnosu na prijašnje izvještaje o napretku u procesu evropskih integracija.

Wigemark je podržao usvajanje Reformske agende i ponovio značaj implementacije daljih obaveza u skladu s rokovima.

Naglasio je pozitivne pomake u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, gdje je dostignut određeni stepen pripremljenosti.

Pohvalio je usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019, Okvirne prometne politike BiH 2015-2030, Strategije za reformu sektora pravosuđa u BiH za period 2014-2018.

Također nedostaci u oblasti pravosuđa moraju biti adresirani kroz Strukturirani dijalog o pravosuđu.

Prema Wigemarku, preostala pitanja na kojima treba raditi u budućem periodu su usaglašavanje mehanizma koordinacije, reforma javne uprave, finaliziranje aktivnosti u vezi s popisom stanovništva u BiH.

Redovni politički i ekonomski dijalog BiH i EU je nastavljen u okviru struktura SSP-a, koji je stupio na snagu 1.6.2015., ali BiH treba izvršiti prilagodbu SSP-a nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, naglasio je.

Članovi Predsjedništva BiH kazali su da ovogodišnji izvještaj ulijeva optimizam i predstavlja važan korak za nastavak vjerodostojne provedbe preuzetih obaveza.

Članovi Predsjedništva BiH i dalje su snažno opredijeljeni za intenzivan nastavak provedbe započetih reformi, čime bi se zadržao pozitivan smjer i stabilizovale prilike u našoj zemlji.

Napredak u provedbi reformi i ispunjavanju obaveza otvara put za predaju vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU do kraja 2015. godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.