{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija usvojila Izvještaj o napretku BiH: Vlasti su počele rješavati prioritete

10.11.2015. u 10:51
38
57
Evropska komisija usvojila Izvještaj o napretku BiH: Vlasti su počele rješavati prioritete
38
Evropska komisija usvojila Izvještaj o napretku BiH: Vlasti su počele rješavati prioritete
Evropska komisija usvojila je Izvještaj o napretku BiH za 2015. godinu u kojem je zaključila da je naša država ponovo na reformskom putu, te da su vlasti počele rješavati prioritete na putu ka pristupanju EU kao što je usvajanje Reformske agende u julu.
U izvještaju se navodi da je za napredak BiH na putu ka evropskim integracijama nužno sprovođenje mjera definisanih u reformskoj agendi, što je i uvjet za razmatranje članstva BiH u EU.

"Politički konsenzus o ciljevima zemlje na putu ka EU, koji je potpisan u februaru 2015. godine, treba biti proveden i usklađen diljem zemlje. Jačanje javne uprave, poboljšanje saradnje na svim nivoima i uspostavljanje učinkovitog mehanizma koordinacije također su stvari koje su potrebne kako bi država bila u stanju konkretno rješavati naredne korake na putu EU integracija", stoji u Izvještaju.

Od državne vlasti očekuje se da riješi ključne prioritete u pravosuđu u skladu s preporukama strukturalnog dijaloga.

U Izvještaju se navodi da je pozitivan trag stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je potrebno prilagoditi zbog ulaska Hrvatske u EU.

"Saradnju na državnom nivou, na nivou entiteta i Brčko distrikta tek je potrebno poboljšati", stoji u izvještaju.

Ustav BiH još uvijek krši ljudska prava, a Evropska komisija podsjeća na presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

U izvještaju se navodi i da je BiH započela potrebne reforme pravosuđa, ali da je borba protiv korupcije slaba i nedovoljna.

Kada je riječ o ekonomiji, BiH je prema stavu Evropske komisije u ranoj fazi razvoja funkcionalnog tržišta, te su potrebne snažne reforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: