BiH
38

Evropska komisija usvojila Izvještaj o napretku BiH: Vlasti su počele rješavati prioritete

Piše: Er. M.
Evropska komisija usvojila je Izvještaj o napretku BiH za 2015. godinu u kojem je zaključila da je naša država ponovo na reformskom putu, te da su vlasti počele rješavati prioritete na putu ka pristupanju EU kao što je usvajanje Reformske agende u julu.

U izvještaju se navodi da je za napredak BiH na putu ka evropskim integracijama nužno sprovođenje mjera definisanih u reformskoj agendi, što je i uvjet za razmatranje članstva BiH u EU.

"Politički konsenzus o ciljevima zemlje na putu ka EU, koji je potpisan u februaru 2015. godine, treba biti proveden i usklađen diljem zemlje. Jačanje javne uprave, poboljšanje saradnje na svim nivoima i uspostavljanje učinkovitog mehanizma koordinacije također su stvari koje su potrebne kako bi država bila u stanju konkretno rješavati naredne korake na putu EU integracija", stoji u Izvještaju.

Od državne vlasti očekuje se da riješi ključne prioritete u pravosuđu u skladu s preporukama strukturalnog dijaloga.

U Izvještaju se navodi da je pozitivan trag stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je potrebno prilagoditi zbog ulaska Hrvatske u EU.

"Saradnju na državnom nivou, na nivou entiteta i Brčko distrikta tek je potrebno poboljšati", stoji u izvještaju.

Ustav BiH još uvijek krši ljudska prava, a Evropska komisija podsjeća na presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

U izvještaju se navodi i da je BiH započela potrebne reforme pravosuđa, ali da je borba protiv korupcije slaba i nedovoljna.

Kada je riječ o ekonomiji, BiH je prema stavu Evropske komisije u ranoj fazi razvoja funkcionalnog tržišta, te su potrebne snažne reforme.