vijesti
3

Brozina: EU je opcija za BiH, a ne Rusija ili Turska

FENA
Političari u BiH i oni koji rade u upravi imaju pogrešno shvatanje o tome kako se pripremiti za ulazak u Evropsku uniju, izjavio je za Agenciju FENA šef misije Republike Slovenije u BiH David Brozina.

"Zapravo oni uvijek imaju osjećaj kako su tu uvijek novi uvjeti za BiH. Međutim, uvjeti su jednaki za sve, svaka država mora se pripremiti, a BiH je tek na početku puta ka EU", kaže Brozina.

Ukoliko bi BiH što prije uradila prve uvjete kao što je presuda „Sejdić-Finci“ smatra da bi mogla veoma brzo dobiti status kandidata.

To bi svakako, kaže, pomoglo općinama da dođu do evropskih fondova za razne projekte koji sada nisu dostupni za lokalne zajednice.

"Dakle, veliki politički problemi u BiH su na samom početku, što naravno trebaju da srede političari. Kada bi uspjeli u tome u skorije vrijeme bi se otvorio put ka evropskim integracijama. Zapravo je nevjerovatno da BiH ima podršku svih 27 članica Evropske unije, što do sada nije nijedna zemlja imala", rekao je zamjenik šefa misije Slovenije u BiH.

Zaključio je da političari u BiH trebaju shvatiti da je Evropska unija jedina opcija koju BiH ima u smislu svog napretka.

"Ovdje sam čuo da neki političari razmišljaju da mogu doprinijeti zemlji u partnerstvu s Rusijom ili Turskom. Ne mislim tako, jer smatram da je za BiH jedina opcija Evropska unija", kazao je Brozina.

Članovi Evropske unije, istakao je, žale što interne političke rasprave u BiH u biti zaustavljaju evropski proces, a voljeli bi da glavne političke korake, koji su sadržani u Mapi puta napokon bh. političari utvrde i onda bi, navodi, čitav taj mehanizam prešao na upravu, administraciju, koja sama može da radi, jer ne treba toliko političkih inputa kao sada.