BiH
6

Praštalo: Građani BiH nepovratno izgubili još jednu godinu života

FENA
Predrag Praštalo
Predrag Praštalo
Narodi i građani Bosne i Hercegovine su nepovratno izgubili još jednu godinu života, nada i očekivanja da će naše društvo uhvatiti korak za zemljama regiona u procesu EU integracija, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

"Smatram da je BiH, odnosno da su bh. političari bili nesposobni ili jednostavno iz raznih pobuda i razloga nisu željeli da iskoriste veliku priliku nakon susreta s visokorangiranim zvaničniicma EU u Briselu, kada je dogovorena 'Mapa evropskog puta', da BiH ubrza ritam procesa evropskih integracija, tj. da ispune dogovorene uslove, prije svega rješenje predmeta 'Sejdić-Finci', da bismo do kraja 2012. godine dobili mogućnost da podnesemo kvalitetnu aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Praštalo.

Podsjetio je da su evropski zvaničnici kao i važniji predstavnici međunarodne zajednice u više navrata istakli da BiH ima evropsku perspektivu, ali da je ipak glavni posao na domaćim političarima.

"Ali, sve više je da njima nije baš previše stalo da zemlju brže povedu ka EU, posebno nakon 'slučaja Sanader', koji je jasno pokazao da nema nedodirljivih i zaštićenih na putu u borbi protiv korupcije kao važnom uslovu pristupanja u EU, koji će i BiH i domaći politički lideri prije ili kasnije morati apsolvirati", smatra on.

Sve zemlje regiona su napredovale u procesu EU integracija, samo BiH stagnira, tako da nas sve više porede s Kosovom koje je mlada država i koju još veliki broj država nije priznao, što je za BiH veliki poraz i upozorenje, s obzirom na to da je BiH krajem 1990-ih i poslije rata bila prva na listi povlašćenih zemlja u odnosima s EU.

"Mišljenja sam da ipak postoji još i nade i vremena da se proces EU integracija ubrza, da zemlja uhvati ritam s ostatkom regiona i svijeta, ali da to ovisi od mnogih faktora. Za BiH je vrlo važno da Srbija nastavi proces EU integracija, da dobije što ranije datum otpočinjanja pregovora s EU. U tom slučaju nakon ulaska Hrvatske u EU naredne godine, s Crnom Gorom koja brzo napreduje u svim društvenim tokovima i Srbijom kao zemljom kandidatom za članstvo, BiH ili domaći političari bi bili prinuđeni da s deklarativnog pređu na konkretno djelovanje u procesu EU integracija. Nama u BiH treba 'evropska Srbija' i proevropski političari u susjednim zemljama, jer samo tako će i domaći političari konačno shvatiti da ako već Hrvatska i Srbija 'marširaju' ka EU, da i oni moraju povesti svoje građane ka EU ukoliko ne žele da nas zatvore u geto ili 'crnu rupu' civiliziranog svijeta."

Praštalo kaže da je žalosno da našim političarima moraju Hrvatska, Srbija ili Turska prvo proći svoje procese EU integracija, postati članovi ili značajnije se približiti EU, da bi shvatili da "njihovi" narodi, građani i birači žele i mogu imati bolju budućnost samo i isključivo u EU.

"Ali i to je pokazatelj da je ovo ipak Bosna i Hercegovina - mjesto gdje sva logika prestaje", zaključio je predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo.