2012. izgubljena godina
13

Evropski parlament neće dozvoliti uvođenje viza za BiH

Piše: Tanja Fajon, Evropski edukativni centar
Tanja Fajon (Foto: Anadolija)
Tanja Fajon (Foto: Anadolija)
Ove godine navršava se decenija od samita u Solunu, kad je potvrđena evropska agenda i regiji zapadnog Balkana obećana jasna evropska perspektiva. Deset godina je prošlo, a u međuvremenu EU se priključila Slovenija u 2004. godini, a za nekoliko mjeseci u evropski klub kao punopravna članica stupa Hrvatska. Države u regiji napravile su odlučne korake na putu ka EU.

Bilo je mnogo pozitivnih kretanja u zemljama obuhvaćenim proširenjem u proteklih godinu dana. Osim onih koja se odnose na Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju, pozitivni rezultati su postignuti u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, gdje je dialog na visokoj razini vlasti u Skoplju doveo do oštrijeg fokusa na reforme. Dijalog između vlade i opozicije u Albaniji je doveo do kraja političke blokade a usvajanje izbornih i parlamentarnih reformi u velikoj mjeri bilo je nagrađeno napretkom.

BiH, nažalost, u sve to vrijeme nije ni podnijela aplikaciju. Decenija je prilika, da to učini. To je nužno za napretak vaše zemlje, a to je odgovornost političara. Građani zaslužuju kredibilnu politiku - politiku koja će BiH voditi na put reformi prema integracijama u EU.

Pred BiH je puno izazova. Pomenuću samo neke od njih koji su ključni za napredak države prema evropskom putu, koji vodi u bolju i ljepšu budućnost.

BiH treba da uradi svoj domaći zadatak, koji je jasan. Uslov je prije svega implementacija presude Sejdić-Finci koju treba ispuniti prije podnošenja aplikacije za članstvo. Nadam se da su indikacije tačne da će vlasti do kraja marta 2013. da ispune taj zadatak. Nakon implementacije mehanizma za koordinaciju, BiH bi mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU do kraja prve polovice 2013.

Do kraja prve polovice ove godine BiH čeka hitno rješavanje i jednog drugog pitanja. Za pola godine BiH postaje neposredni susjed EU. Većina državne granice biće granica sa EU. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko neophodno je rješavanje problema izvoza prije nego što Hrvatska uđe u EU. Nerješeno pitanje pogodilo bi proizvođače u BiH još teže nego sama kriza.

Ove godine pred državom je istorijski popis stanovništva i kućanstava, koji nije obavljen još od 1991. i koji je od iznimne važnosti. BiH takođe čekaju ustavne promjene, jer sistemske blokade koče funkcionisanje države. BiH treba takve promjene koje bi joj omogućile da postane moderna država i da bi uopšte bilo moguće u budućnosti se nadati napretku.

EU agenda mora da postane nadnacionalni cilj, cilj o kojem će entiteti postići konsenzus i koji će pratiti sve vlade, bez obzira na koaliciju. Biti spreman na otvaranje pregovora sa EU, znači biti spreman na implementaciju reformi, i svih segmenta društvenog života. Ne samo zbog krize u kojoj se nalazimo već pet godina, jer država treba suštinske strukturne reforme za napredak.

Državna politika bi trebala imati na umu da će jedino tim reformama poboljšati svakodnevni život građana koji su u ovim teškim trenucima krize pogođeni među ostalim i povećanjem nezaposlenosti.

BiH je 2012. izgubila vrteći se na mjestu, kroz rekonstrukciju koalicija a sada je vrijeme da u ovoj godini u 2013, nakon brojnih turbulencija napravi korak dalje, korak koji će je nepovratno odvesti na evropski put. BiH je već dokazala da to može, kao što se vidjelo na primjeru ispunjavanja zadatka za viznu liberalizaciju. I danas BiH nitko ne prijeti da bi opet mogle biti uvedene vize.

Političari na zapadu Evrope koji to rade, to rade najčešće iz vlastitih političkih interesa. Nećemo dozvoliti da bezvizni režim BiH bude ugrožen. Ali za to nam treba i kredibilna i ozbiljna politika BiH, fokusirana na evropsku agendu.

U Evropskom parlamentu ostajemo velik zagovornik slobode kretanja i daljeg proširenja EU na zapadni Balkan kada zemlje za to budu spremne. I uvjerena sam, da kada ima želje, postoji i put. BiH je zemlja sa puno problema, ali ja vidim samo jedno rješenje, to su evropske integracije. To je perspektiva za buduće generacije. To je naša zajednička perspektiva u regionu i u Evropi, za koju trebamo raditi zajedno i sa povjerenjem.