EU nezadovoljna napretkom zemlje
0

Simosas: BiH mora govoriti jedinstvenim glasom ako želi naprijed

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Evropska unija (EU) je veoma zainteresovana za BiH i ona je visoko na našoj listi prioriteta, ali EU je prilično nezadovoljna napretkom BiH u smislu ispunjavanja uslova za članstvo u EU“, rekao je danas šef političkog odjela u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH Stefan Simosas na međunarodnog konferenciji Panevropske unije BiH "BiH u EU – EU u BiH“ koja se održava u Sarajevu.

Simosas smatra da su makroekonomska i finansijska pitanja ponekad veoma teška za riješiti u BiH, ali da su rezultati promocije EU-a u BiH dobri jer 75 posto stanovnika podržava ulazak BiH u EU.

"Čini mi se da je sva diskusija o podršci stanovništva vrlo optimistična, ali što se tiče ispunjavanja uslova tu ima puno toga da se uradi. Osim potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije se ništa bitno desilo i ne vidimo da će se išta bitno desiti u bližoj budućnosti“, kazao je.

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počeli su 2005. godine, ali do danas taj sporazum nije ratificiran.

"To je velika šteta jer nakon poleta 2008. i 2009. ovo nam pokazuje taj zastoj koji se desio u BiH, zbog čega postoji velika zabrinutost u EU-u“, dodao je Simosas.

Od kraja rata 1995. godine sve članice EU-a su uložile oko šest milijardi eura u BiH i to je jedna vrsta pomoći BiH da napreduje u agendi ispunjavanja kriterija za pristup EU.

"Još uvijek najveći trgovinski partner Bosni i Hercegovini je Evropska unija. To je važna stvar o kojoj trebamo voditi računa naročito sada kada Hrvatska ulazi u EU. Moramo osigurati da prekogranični trgovački putevi budu što je moguće prohodniji“, kazao je Simosas.

Dodao je da postoji mnogo poteškoća koje EU nastoji otkloniti, ali da su bh. vođe i političari ti koji moraju iznijeti glavni teret.

Sljedeći korak EU-a je ratificaranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, „ali mora biti jasno da će preduvjeti ostati i BiH se ne može krenuti naprijed bez implementacije presude "Sejdić-Finci".

Poručio je da BiH mora naći način da koordinira po pitanjima EU problema, navodeći da ne postoji koordinacija među EU autoritetima u BiH.

"BiH mora biti u stanju govoriti jednim jedinstvenim glasom. Ne možemo imati dva, tri ili 14 glasova koji govore o integraciji. To se možda događalo do sada, ali se ne može događati u budućnosti, i to je nešto što se mora promijeniti ako BiH želi da ide naprijed u integraciju“, rekao je Simosas.

Sve ove rasprave i negativne retorike o praćenju integracija u EU smatra da očito ne pomažu.

Fokusirajući se na to kako se Evropska unija bavi BiH, podsjetio je da je od 1996. EU bila fokusirana na rekonstrukciju i ponovnu izgradnju BiH. Nakon toga s političke strane i političkog uključenja Evropske unije u procese 1999. godine je započeo Proces stabilizacije i pridruživanja.

Prvi put EU je 2000. na sastanku u Zagrebu istakla da sve zemlje u regionu, uključujući i BiH, imaju potencijal da postanu kandidati za EU.

"To je ključ djelovanja Evropske unije u BiH, koja je iskazala svoju predanost budućem članstvu i procesu koji to uključuje. Istovremeno, EU je bila veoma jasna da postoje neki bitni uvjeti koji trebaju biti ispunjeni. Među njima su kopenhaški kriteriji, koji bi mogli postati parametri s kojima biste mogli raditi u budućnosti“, zaključio je Simosas.