{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen: BiH gotovo da nije napravila nikakav napredak

F
10.10.2012. u 15:58
3
2
Sorensen: BiH gotovo da nije napravila nikakav napredak
3
Sorensen: BiH gotovo da nije napravila nikakav napredak
Bosna i Hercegovina gotovo da nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju evropske integracije, što prilično zabrinjava, kazao je danas u Sarajevu Peter Sørensen šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijelni predstavnik EU u BiH.
Ponovio je da je u BiH ostvaren ograničeni napredak u prošloj godini, podsjećajući da je početkom godine usvojen Zakon o popisu stanovništva i Zakon o državnoj pomoći što je ocijenjeno pozitivnim.

Međutim, Sørensen naglašava da politička volja nije odgovorila na ono što je interes šire javnosti a to je članstvo u Evrospkoj uniji, dodajući da je definirana Mapa puta u junu s preciznim rokovima koji nisu ispunjeni, a upravo to bi trebali biti prioriteti za vlasti u BiH.

Mnogo toga još treba da se uradi, a najveći broj tih stvari zavisit će od političke volje. Ponovljena je i obaveza da BiH govori jednim jedinstvenim glasom.

Sørensen ističe da ukoliko se ispune uvjeti postavljeni u Mapi puta BiH će krenuti naprijed, na snagu će stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom će BiH biti u mogućnosti da preda kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ali ako se to ne ostvari BiH neće moći krenuti naprijed.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: