{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen: BiH gotovo da nije napravila nikakav napredak

F
10.10.2012. u 15:58
3
2
Sorensen: BiH gotovo da nije napravila nikakav napredak
3
Sorensen: BiH gotovo da nije napravila nikakav napredak
Bosna i Hercegovina gotovo da nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju evropske integracije, što prilično zabrinjava, kazao je danas u Sarajevu Peter Sørensen šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijelni predstavnik EU u BiH.
Ponovio je da je u BiH ostvaren ograničeni napredak u prošloj godini, podsjećajući da je početkom godine usvojen Zakon o popisu stanovništva i Zakon o državnoj pomoći što je ocijenjeno pozitivnim.

Međutim, Sørensen naglašava da politička volja nije odgovorila na ono što je interes šire javnosti a to je članstvo u Evrospkoj uniji, dodajući da je definirana Mapa puta u junu s preciznim rokovima koji nisu ispunjeni, a upravo to bi trebali biti prioriteti za vlasti u BiH.

Mnogo toga još treba da se uradi, a najveći broj tih stvari zavisit će od političke volje. Ponovljena je i obaveza da BiH govori jednim jedinstvenim glasom.

Sørensen ističe da ukoliko se ispune uvjeti postavljeni u Mapi puta BiH će krenuti naprijed, na snagu će stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom će BiH biti u mogućnosti da preda kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ali ako se to ne ostvari BiH neće moći krenuti naprijed.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: