BiH
3

Sorensen: BiH gotovo da nije napravila nikakav napredak

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Bosna i Hercegovina gotovo da nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju evropske integracije, što prilično zabrinjava, kazao je danas u Sarajevu Peter Sørensen šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijelni predstavnik EU u BiH.

Ponovio je da je u BiH ostvaren ograničeni napredak u prošloj godini, podsjećajući da je početkom godine usvojen Zakon o popisu stanovništva i Zakon o državnoj pomoći što je ocijenjeno pozitivnim.

Međutim, Sørensen naglašava da politička volja nije odgovorila na ono što je interes šire javnosti a to je članstvo u Evrospkoj uniji, dodajući da je definirana Mapa puta u junu s preciznim rokovima koji nisu ispunjeni, a upravo to bi trebali biti prioriteti za vlasti u BiH.

Mnogo toga još treba da se uradi, a najveći broj tih stvari zavisit će od političke volje. Ponovljena je i obaveza da BiH govori jednim jedinstvenim glasom.

Sørensen ističe da ukoliko se ispune uvjeti postavljeni u Mapi puta BiH će krenuti naprijed, na snagu će stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom će BiH biti u mogućnosti da preda kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ali ako se to ne ostvari BiH neće moći krenuti naprijed.