BiH
0

Radmanović i Sorensen o situaciji u BiH i ustavnim promjenama

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas specijalnog predstavnika EU u BiH i šefa delegacije EU u BiH Pitera Sorensena.

Radmanović je informisao Sorensena o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ispunjavanju obaveza iz Mape puta koje su lideri parlamentarnih stranaka preuzeli u Briselu i budućim koracima na putu evropskih integracija.

On je ponovio da svi relevantni politički faktori u BiH ostaju opredijeljeni za članstvo BiH u EU, ali da nemaju snage ispuniti sve obaveze koje stoje pred zemljom na tom putu.

U ovoj fazi razvoja, kazao je, postaje očigledno da BiH ne može ispuniti neke obaveze koji stoje pred njom, a ni EU nema odgovora na tu situaciju.

Sada je jasno, dodao je, da BiH neće u planiranom roku postići dogovor oko ustavnih promjena, što nas realno udaljava od podnošenja aplikacije za kandidatski status za članstvo u EU do kraja ove godine.

Dodao je da je RS ostao kod svog prijedloga za implementaciju odluke "Sejdić-Finci" te da prijedlog dva HDZ-a nije prihvatljiv za RS.

Istakao je da se čini kako to ne prihvataju ni neke stranke u Sarajevu.

S druge strane, pojasnio je, neispunjavanje obaveza koje su lideri iz BiH sami preuzeli, propuštanje rokova i odgađanje obaveza umanjuje međunarodni kredibilitet zemlje i narušava njen imidž u međunarodnim odnosima.

Cijeloj ovoj, ionako teškoj situaciji, smatra Radmanović, u prilog ne ide predstojeća izborna kampanja za lokalne izbore, koja uzima mnogo političke energije i donosi još više emotivnog i retoričkog naboja, tako da je potrebno vrijeme da se političke strasti smire, kako bi se moglo mirno razgovarati i donositi potrebne odluke.

Radmanović smatra da EU prema BiH, ali i čitavom Zapadnom Balkanu, treba napraviti neki novi iskorak koji bi pokrenuo procese s trenutne tačke.

Po njegovom mišljenju, EU bi trebao iskoristiti mjesec dana dok traje izborna kampanja u BiH za lokalne izbore da osmisli i preduzme neke nove inicijativa i rješenja sa svrhom pokretanja procesa evropskih integracija u BiH.

Sorensen je ponovio čvrsto opredjeljenje EU da primi BiH u svoje članstvo, što potvrđuje i činjenica da je, ukupno gledano, EU najveći investitor u BiH od završetka rata. Najavio je posjetu visokih funkcionera EU-a Bosni i Hercegovini početkom sljedećeg mjeseca, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.