{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović i Sorensen o situaciji u BiH i ustavnim promjenama

F
28.8.2012. u 17:36
0
2
Radmanović i Sorensen o situaciji u BiH i ustavnim promjenama
0
Radmanović i Sorensen o situaciji u BiH i ustavnim promjenama
Nebojša Radmanović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas specijalnog predstavnika EU u BiH i šefa delegacije EU u BiH Pitera Sorensena.
Radmanović je informisao Sorensena o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ispunjavanju obaveza iz Mape puta koje su lideri parlamentarnih stranaka preuzeli u Briselu i budućim koracima na putu evropskih integracija.

On je ponovio da svi relevantni politički faktori u BiH ostaju opredijeljeni za članstvo BiH u EU, ali da nemaju snage ispuniti sve obaveze koje stoje pred zemljom na tom putu.

U ovoj fazi razvoja, kazao je, postaje očigledno da BiH ne može ispuniti neke obaveze koji stoje pred njom, a ni EU nema odgovora na tu situaciju.

Sada je jasno, dodao je, da BiH neće u planiranom roku postići dogovor oko ustavnih promjena, što nas realno udaljava od podnošenja aplikacije za kandidatski status za članstvo u EU do kraja ove godine.

Dodao je da je RS ostao kod svog prijedloga za implementaciju odluke "Sejdić-Finci" te da prijedlog dva HDZ-a nije prihvatljiv za RS.

Istakao je da se čini kako to ne prihvataju ni neke stranke u Sarajevu.

S druge strane, pojasnio je, neispunjavanje obaveza koje su lideri iz BiH sami preuzeli, propuštanje rokova i odgađanje obaveza umanjuje međunarodni kredibilitet zemlje i narušava njen imidž u međunarodnim odnosima.

Cijeloj ovoj, ionako teškoj situaciji, smatra Radmanović, u prilog ne ide predstojeća izborna kampanja za lokalne izbore, koja uzima mnogo političke energije i donosi još više emotivnog i retoričkog naboja, tako da je potrebno vrijeme da se političke strasti smire, kako bi se moglo mirno razgovarati i donositi potrebne odluke.

Radmanović smatra da EU prema BiH, ali i čitavom Zapadnom Balkanu, treba napraviti neki novi iskorak koji bi pokrenuo procese s trenutne tačke.

Po njegovom mišljenju, EU bi trebao iskoristiti mjesec dana dok traje izborna kampanja u BiH za lokalne izbore da osmisli i preduzme neke nove inicijativa i rješenja sa svrhom pokretanja procesa evropskih integracija u BiH.

Sorensen je ponovio čvrsto opredjeljenje EU da primi BiH u svoje članstvo, što potvrđuje i činjenica da je, ukupno gledano, EU najveći investitor u BiH od završetka rata. Najavio je posjetu visokih funkcionera EU-a Bosni i Hercegovini početkom sljedećeg mjeseca, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: