Šta je učinjeno od 27. juna
2

Sannino: Razočarani smo, ali još ima nade za BiH ako ima volje

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Postoje realni izgledi za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU, pod uslovom da postoji dovoljna politička volja da se postigne konsenzus i konkretnim djelovanjem realizuje aspiracija građana ka EU, istaknuto je na sastanku na visokom nivou, koji je danas u Sarajevu organizovala Evropska komisija.

Generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sannino, koji je predsjedavao sastankom, podsjetio je da je EU nekoliko puta ponovila da BiH ima jasnu perspektivu članstva u Uniji.

"Naglašena je kontinuirana snažna podrška javnosti u BiH za postizanje tog cilja", rekao je Sannino novinarima nakon sastanka predstavnika izvršne vlasti BiH i lidera vodećih političkih stranaka sa predstavnicima Evropske komisije, u okviru dijaloga na visokom nivou o srednjoročnoj procjeni napretka u procesu pristupanja BiH EU.

Prema njegovim riječima, na sastanku je razmatran napredak u ispunjavanju zadataka i rokova koje su usaglasili svi politički predstavnici na prvom sastanku u okviru dijaloga u junu ove godine u Briselu.

Sannino je istakao razočarenje Evropske komisije, koje je ranije izrazio i komesar EU za proširnje Štefan File, zbog toga što su politički lideri u BiH propustili prvi rok, 31. avgust, za provođenje Mape puta ka EU.

"Mapa puta ka EU ostaje na snazi. Usaglašen prijedlog, zasnovan na političkom konsenzusu i dalje treba da bude poslat Parlamentarnoj skupštini radi usaglašavanja Ustava BiH sa odlukom u predmetu Sejdić-Finci", rekao je Sannino.

Prema njegovim riječima, potrebu za postojanjem efikasnog mehanizma koordinacije na svim nivoima radi harmonizovanog usvajanja i primjene propisa Unije i dalje treba priorotetno rješavati, kako bi BiH mogla da govori "jednim glasom" o pitanjima u vezi sa EU.

"Isto tako, ovaj mehanizam će pomoći BiH da napreduje u ostvarivanju svog programa evropskih integracija", ocijenio je Sannino.

Podsjetimo, u Sarajevu je organizovan sastanak na visokom nivou predstavnika EU, institucija BiH i političkih lidera o procjeni napretka da bi se ocijenilo šta je urađeno od prvog sastanka dijaloga na visokom nivou održanom u Briselu 27. juna u vezi sa ispunjavanjem uslova iz Mape puta.

Sastankom je predsjedavao generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sannino, a prisustvovao je i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Sastanku su prisustvovali lider SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, SDS-a Mladen Bosić, SDA Sulejman Tihić, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić, dok Predsjedništvo BiH predstavlja Bakir Izetbegović.