vijesti
16

Energoinvest obilježava 30 godina od smrti prvog direktora Emerika Bluma

FENA
Energoinvest d.d. Sarajevo ove godine obilježava 30 godina od smrti Emerika Bluma, utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta, te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.

Blumova blistava karijera počela 1951. godine, osnivanjem kompanije Elektroprojekt, koja nekoliko godina kasnije postaje Energoinvest koji je vrlo brzo, zahvaljujući poslovnoj sposobnosti Emerika Bluma, postao prepoznatljiv na regionalnom i svjetskom tržištu.

Energoinvestovi stručnjaci u narednim decenijama gradili su širom Jugoslavije i svijeta hidroelektrane, termoelektrane, hiljade kilometara dalekovoda… Blum je puno investirao u novi stručni kadar, a osim radnih, imao je i mnogo drugih, ljudskih uspjeha.

Bluma je Financial Times opisao kao "oličenje socijalističke sposobnosti", a on je sebe vidio samo kao "glasnogovornika odličnih Energoinvestovih poslovnih rezultata i velike ekspanzije".

Delegacija Energoinevesta će sutra položiti cvijeće na spomen- ploču na groblju Bare, a nakon toga na bistu, ispred poslovne zgrade Energoinvesta u Sarajevu.