BiH
13

Blumov menadžerski koncept model za današnje svjetske korporacije

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kompanija Energoinvest d.d. Sarajevo obilježila je 30 godina od smrti Emerika Bluma, utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.

Tim povodom delegacija kompanije položila je cvijeće na groblju Bare, a nakon toga i na spomen-bistu ispred poslovne zgrade Energoinvesta u Sarajevu.

  • Najzaslužniji čovjek za stvaranje uspješnog Energoinvesta bio je Emerik Blum, vizionar čije se godišnjice smrti sjećamo danas - kazala je pomoćnica direktora za oblast finansija Energoinvesta d.d. Senada Spahić obraćajući se prisutnima uime direktora Enesa Čengića i zaposlenika Energoinvesta. Zahvaljujući Blumovoj viziji i predanom radu, kako je dodala, Energoinvest je postao svjetski brend, sinonim za kvalitet, vrijednost i uspješnu ekonomsku priču iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

  • Koliko je bio cijenjen i poštovan, najbolje govori i činjenica da je američki časopis Newsweek o njemu pisao 1972. godine, navodeći da je Energoinvest „crveni kapitalist“ koji u to vrijeme realizira 70 miliona američkih dolara u izvozu, te da proizvodnja bilježi rast od 20 posto godišnje. Kako je naveo Newsweek, u zapadnom svijetu Blumova plata bi trebala biti u rangu predsjednika Siemensa ili Hitachija, a on je tada imao platu od 370 američkih dolara - navela je Spahić.

Njegov menadžerski koncept je nešto što je model za današnje svjetske korporacije jer je od malenog projektnog biroa napravio privrednog giganta u svjetskim razmjerama.

Spahić je dodala da je Blum imao nesreću da je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio u koncentracionom logoru, te da se tokom života suočavao s mnogim nepravdama, ali su njegova volja za radom i bijegom od prosječnosti, otvorili vrata mnogih svjetskih tržišta na kojima i Energoinest i danas posluje.

  • U vrijeme teške finansijske krize i nikad jače konkurencije na svjetskom tržištu i današnji Energoinvest je uspio dobiti poslove na važnim tržištima poput Alžira i Albanije. Ove poslove smo dobili zato što imamo ljude i znanje da realiziraju najzahtjevnije poslove, ali zahvaljujući i tome što je Energoivnest i dalje važan brend u energetici, gdje je nezamjenjiva uloga našeg osnivača Bluma - istakla je Spahić.

Naglasila je da je Blum trajno zadužio Energoinvest, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, te da je naša obaveza sjećati se njegovog rada, vizije i djela koje je napravio.

  • Emerik Blum je bio čovjek od kojeg svi možemo učiti i čije djelo će trajno ostati upisano u historiju ove zemlje - istakla je Spahić.

Bivši generalni direktor Energoinvesta, akademik Božidar Matić kazao je novinarima da je Blum u svemu tražio kvalitet i najbolja rješenja znajući da ključ uspjeha Energoinvesta može biti samo visoka konkurentna sposobnost na tržištu.

  • Emerik Blum je bio vizionar koji nije podnosio nepotizam, tražio je najbolje ljude i najinovativnija rješenja. Njegov sin je bio elektrostruke, ali se nije zaposlio u Energoinvestu. Tražio je najbolje inženjere, on ih je birao i postavljao da vode poslove - prisjetio se Matić.

Naglasio je da veličina firme i broj zaposlenih nije ključ uspjeha, niti prihodi, nego tržišna konkurentnost.

  • Mi smo bili tek peti u Jugoslaviji po veličini. Blum je želio najbolje proizvode i usluge, najkvalitetnije kadrove, osnovao je 11 istraživačkih instituta u okviru Energoinvesta i tražio je saradnju s najvećim i najboljim svjetskim igračima - dodao je Matić.